Назад / /
Морозостійкі саджанці: як вибрати, які бувають фото-0

Морозостійкі саджанці: як вибрати, які бувають

Планування дизайну присадибної ділянки та організація саду займають чимало часу та сил, тому власники приватних будинків вважають за краще висаджувати багаторічні, морозостійкі рослини, які радуватимуть око рік за роком. Розглянемо у статті: як визначити стійкість тієї чи іншої культурної рослини до морозу та які бувають морозостійкі рослини для вашого саду.

 

Морозостійкість рослин – що це, як визначити


moroz1-min.jpg


Морозостійкість рослин — важливий чинник, яким можна визначити здатність культури переносити мороз і тривалий зимовий холод. Для точності беруть максимально низьку температуру у певному регіоні, яку зможе перенести рослина без пошкоджень. В результаті можна дізнатися про генетично закладену здатність квітів, чагарників і дерев витримувати певні негативні температури.

В Україні існує кілька зон морозостійкості, оскільки клімат країни в окремих регіонах суттєво відрізняється. Культурні рослини відносяться до різних зон морозостійкості за генетичним фактором - за якої мінімально низької температури вони залишаться без пошкоджень. Зони морозостійкості в Україні:

• Західна частина України – 6-7 зони. Частково чи повністю відносять такі області: Закарпатська, Львівська, Івано-Франківська, Волинська, Тернопільська, Чернівецька, Хмельницька. У західній частині країни клімат переважно помірний, з високою вологістю та м'якою зимою. Культури здатні витримувати у цих регіонах температуру від -20 до -23°C.

• Південна частина країни – 7-8 зони. Частково чи повністю відносять такі сфери: Одеська, Миколаївська, Херсонська області. Клімат відрізняється низьким рівнем вологості та вищою середньою температурою. Максимально низькі температури в регіоні -17°C.

• Центральна частина України – 6 зона. Частково чи повністю відносять: Київську, Черкаську, Вінницьку, Житомирську, Хмельницьку, Полтавську, Дніпропетровську, Кіровоградську області. Регіон з помірним кліматом та максимально низькою температурою від -23 до -20°C.

• Північна частина – 5-6 зони. Частково чи повністю зараховують: Київську, Чернігівську, Сумську області. Регіон відрізняється суворими зимами із температурою близько -28°C.

• Східна частина країни – 6 зона. Частково чи повністю зараховують: Харківську, Донецьку, Луганську області. У східних регіонах клімат помірно континентальний, із холодними зимами до -23°C.

Як видно, у кожній зоні є своя максимально низька температура, яку можуть пережити рослини. При покупці посівного матеріалу звертайте увагу на зазначений параметр морозостійкості. Наприклад, рослина зони 5 витримує негативні показники температури від -20 до -10°C, якщо у вашому регіоні показники бувають вище, це означає, що без укриття на зиму рослина може загинути.

 

Як рослини здатні пережити мороз


Рівень холоду, з яким ваші садові рослини стикаються кожної зими, буде залежати від зони морозостійкості у вашому регіоні. Як виглядає здатність рослин пережити мороз практично. Наприклад, зимостійкі саджанці троянди відносять до п'ятої зони зимостійкості. В Україні, дорослим рослинам не потрібно укриття на зиму, достатньо дотримуватись загальних рекомендацій щодо вирощування. Молоді саджанці можуть вимагати укриття для зимівлі першого року.


moroz2-min.jpg


Якщо сорт троянди відносять до шостої зони, необхідно уточнити, яка зона у вашому регіоні. При посадці в четвертій або п'ятій, наприклад, рослини вимагатимуть додаткового захисту на зиму. До того ж, при посадці варто вибирати найбільш захищені від протягів місця на південній стороні будівель або високих парканів.

При покупці посадкового матеріалу - насіння, живців, саджанців багаторічних рослин, слід уточнити до якої зони належить ваш регіон і чи збігається він із зоною зимостійкості обраної рослини. Найчастіше в магазинах можна зустріти цибулини, саджанці, живці рослин, які належать до п'ятої та шостої зон, оскільки це оптимальний варіант, який підходить для більшості регіонів країни. Також варто звертати увагу на те, яку рослину ви купуєте. Є крокуси, гібіскуси, фіалки для саду, а є для вирощування у приміщенні. Зрозуміло, що кімнатна рослина не зможе пережити зиму, перебуваючи на вулиці.


Морозостійкі рослини для прикраси саду


Присадибна ділянка може радувати зеленими фарбами не лише у теплу пору року. Для прикраси саду взимку відмінно підходять хвойні, вічнозелені породи, які здатні витримувати найсуворіші зими. На відміну від листяних дерев, що втрачають листя восени, вічнозелені рослини зберігають свою зелень цілий рік. Вони не тільки створюють яскраві зелені акценти на території, але й служать природним захистом від вітру та снігу, надають дах і їжу птахам та дрібним гризунам. До категорії морозостійких вічнозелених дерев відносять:

ялицю;

• тую;

сосну;

ялину.


moroz3-min.jpg


Загалом вічнозелені рослини — відмінний вибір для будь-якої присадибної ділянки. Вони одночасно забезпечують красу та функціональність, що зручно та вигідно з фінансового боку. Якщо хочете насолоджуватись зеленими фарбами у власному саду цілий рік, рекомендуємо включити в дизайн ділянки такі культури.


Окрім вічнозелених, прикрасити свою ділянку можна за допомогою багаторічних чагарників та квітів, для яких не страшні українські морози та холодна зима. Морозостійкі декоративні чагарники та квіти:

• крокуси, примули, проліски, первоцвіти, братки, цвітіння яких припадає на ранню весну;

іриси, айстри, півонії, очиток (седум), люпини, астильби, цикламени та флокси також добре переносять морози і при цвітінні виглядають ефектно та привабливо;

• фіалки, конвалії, котівник (котяча м'ята), гіпсофіли добре заповнюють простір клумби дрібним, яскравим цвітінням;

• хости, папороті, гейхери привертають увагу своїм листям різних відтінків;

• зимовий верес, цикламени, радуватимуть цвітінням навіть після настання холодів;

плющ, дівочий виноград, клематис, плетиста троянда, кучеряві багаторічні рослини, які прикрашатимуть своїми ліанами ваш двір рік у рік;

бузок, садовий жасмин, калина, глід, ялівець, кизил, горобина — чагарники, здатні витримувати тривалий холод та мороз.


moroz4-min.jpg


Серед молодих плодових дерев також є чимало таких, які здатні спокійно пережити зиму. Найморозостійкіші — саджанці яблуні, які добре ростуть по всій території України. Після яблуні, йдуть морозостійкі саджанці вишні та сливи, груші та черешні, персика та абрикоса.

Як правило, зрілі багаторічні рослини з щільним листям, товстим і глибоким корінням краще переносять морози, ніж інші. Проте більшість молодих рослин можуть пережити морози в Україні, якщо їх правильно підготувати.

Існує маса багаторічних рослин, здатних перезимувати без ризику загибелі. Серед них є декоративні ліани, ефектно квітучі рослини, різноманітні дерева та чагарники, а також вічнозелені культури. Завдяки великій кількості вибору, ви можете сміливо планувати територію присадибної ділянки, яка буде фантастично виглядати цілий рік.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку