Назад / /
Гібриди плодових дерев та чагарників фото-0

Гібриди плодових дерев та чагарників

На прилавках магазинів можна все частіше зустріти незвичні назви фруктів, ягід та навіть овочів. Йошта, яка на вигляд нагадує чорну смородину, Плуот схожий на велику сливу і ще маса плодів, які одночасно схожі відразу на пару фруктів. Такі плоди — результат довгої та кропіткої роботи селекціонерів, щоб у результаті отримати гібриди рослин.


Які рослини є гібридами


gibrid6-min.jpg


Гібридні фруктові та ягідні рослини отримують шляхом схрещування різних видів або підвидів плодів. В результаті виникають нові сорти та види фруктів та ягід, з характеристиками обох рослин. У гібридних плодах поєднуються смаки, зовнішня схожість та інші генетичні особливості кожного виду.

Більшість гібридних рослин є навмисним схрещуванням селекціонерами, в ході ретельної підготовки та планування. Гібридизація часто зустрічається в дикій природі, коли рослини ростуть у безпосередній близькості одна від одної і у них збігаються періоди цвітіння та формування зав'язі. Тому небагато з плодів, овочів, а також декоративних рослин і квітів, які ми вирощуємо сьогодні, знаходяться у своєму початковому дикому вигляді.

Переваги гібридних рослин:

  • покращені характеристики смаку плодів;
  • незвичайний зовнішній вигляд фруктів та ягід, що привертають увагу;
  • здатність до самозапилення;
  • активне зростання та висока врожайність;
  • велика посухостійкість;
  • покращені показники зимостійкості;
  • високий ступінь стійкості до різних захворювань та дій шкідників.

Незалежно від того, чи відбувається схрещування природним або навмисним шляхом, не потрібно плутати гібридні з генетично модифікованими рослинами (ГМО), яких створюють шляхом клонування генів.

При гібридизації селекціонери можуть відбирати бажані ознаки різних сортів. Таким чином, можна створити новий сорт, який буде стійкий до негативного впливу найбільш агресивних факторів навколишнього середовища.


Незвичайні ягідні чагарники та плодові дерева гібриди


Гібридизація рослин веде до різноманітності сортів ягід, фруктів, овочів та підвищення їх споживчих властивостей. Багато поширених сільськогосподарських культур, які вирощують фермери, садівники та дачники на своїх ділянках, є гібридними. Пропонуємо розглянути найбільш поширені та привабливі ягідні чагарники та плодові дерева, які були отримані шляхом гібридизації.

  • Плуєр (Pluerry) – результат гібридизації сливиаличі і вишні;
  • Плуот (Pluot) - схрещування сливи та абрикоса;
  • Нектакот (Nectacot) – схрещування нектарину з абрикосом;
  • Нектакотум (Nectacotum) - міжвидова гібридизація нектарину, абрикоси та сливи;
  • Нектаплум (Nectaplum) – результат схрещування сливи з нектарином;
  • Плумкот (Plumcot) - схрещування сливи та абрикоса;
  • Апріум (Aprium) - 75% абрикоса і +25% сливи;
  • Диплоїдна злива - гібридизація сливи та аличі;
  • Мейнор - гібрид вишні та сливи;
  • Йошта - схрещування аґрусу та смородини;
  • Єжемаліна ожина схрещена з малиною.

Розглянемо коротку характеристику кожного виду гібриду.


Плуєр (Pluerry)

Складний міжвидовий гібрид зовні нагадує злив невеликого розміру з маленькою кісточкою. Розмір плоду десь посередині між сливою та черешнею, масою близько 30-50г. Смак плоду - дуже солодкий сливовий із багатими фруктовими відтінками.

Колір фруктів світло-червоний із жовтою соковитою м'якоттю. Плоди можуть тривалий час висіти на дереві, згодом стаючи солодшими.


Плуот (Pluot)

Склад плоду плуот - 75% диплоїдної сливи та 25% абрикоса. Плоди округлої форми, середнього розміру, масою близько 50-65 г. Колір плодів може відрізнятись залежно від кількості сонячного світла - від сіро-зеленого з червоними точками до переважно червоних відтінків. Смак і аромат яскраво виражені, соковита м'якоть, інтенсивного червоно-бордового кольору. Кісточка маленька, від м'якоті відокремлюється з легкістю.


Нектакот (Nectacot)

Зовнішньо округлий плід нагадує абрикос - колір, форма і розмір практично ідентичні, з тією різницею, що у нектакота щільна шкірка як у нектарину. Кісточка плода дуже схожа на абрикосову. М'якуш солодкий і соковитий, нагадує нектарин, але без кислинки.


gibrid3-min.jpg


Нектакотум (Nectacotum)

Форма та розмір плодів найбільше нагадують абрикос. Смак нектакотуму багатий, з відтінками сливи та абрикосу. Кісточка схожа на персикову, від м'якоті відокремлюється легко. З фрукта можна готувати джеми та варення, варити компоти або просто вживати у свіжому вигляді.


Нектаплум (Nectaplum)

Зовні нагадує нектарин, плоди червоно-рожеві, великі, 100-150 г кожен. Смак складний, солодкий, з нотками нектарину та ароматної сливи, без кислого післясмаку. Аромат приємний, фруктовий. Дерево росте досить швидко та непогано пристосоване до погодних умов України.


Плумкот (Plumcot)

Фрукт складається на 50% з диплоїдної сливи та на 50% з абрикосу. Плодоносити дерево починає на 2-3 рік. Плоди округлої форми, з забарвленням, яке варіюється від насичено червоного до темного бордового. Плумкот досить великий фрукт у своєму вигляді, маса одного плода 90-120 г. Тонка і гладка шкірка приховує м'яку м'якуш. Запах плумкоту нагадує одночасно сливу та абрикос.


gibrid2-min.jpg


Апріум (Aprium)

Зовні апріум схожий на плоди абрикоса, при цьому відсутня звична бархатистість шкірки. Фрукт має складний унікальний смак, в якому поєднуються чудові відтінки сливи і абрикоса. М'якуш дуже соковитий, солодкий, з легкою апельсиновою нотою і злегка терпким післясмаком. Існують різні підвиди Апріумів, кожен з яких має свої унікальні характеристики.


Диплоїдна слива

Диплоїдна слива - великоплідна алича. Існує безліч різноманітних сортів: Гайя (Gaia), Анжеліно (Angeleno), Ред Харт (Red Heart), Блу кармен (Blue Carmen) та інші. Відрізняється швидким настанням плодоношення (у перший рік після висадки), раннім цвітінням та утворенням зав'язі, підвищеною стійкістю до несприятливих факторів (хвороб, шкідників).

Плоди диплоїдної сливи більші, ніж у звичайної сливи та аличі. Смак солодкий, дуже приємний. Плоди добре зберігаються та транспортуються.


Мейнор

Самоплідна вишнеслива, середнього терміну дозрівання, з кисло-солодкими плодами, розмір яких значно більший за вишню. Вага одного плода в середньому становить 30-40 г, колір шкірки чорно-фіолетовий. М'якуш соковитий, ароматний, темно-червоного кольору з незвичайним смаком, в якому поєднуються вишня і зливу одночасно. Мейнор добре переносить морози, тож непогано приживається на території України.


Йошта

Один із найбільш ранніх ягідних гібридів. Йошта – дуже врожайна ягода. Плоди культури круглі, за розміром як вишня, ростуть пензликами по 3-5 шт. Вага однієї ягоди 3-5 г. Колір шкірки чорний з ледь помітним фіолетовим відтінком. Ягоди солодкі, з легкою кислотою, шкірка щільна. Йошту вживають у свіжому вигляді, варять із неї джеми, варення та компоти.


gibrid4-min.jpg


Єжемалина

Існують різні сорти ежемалини, які відрізняються смаковими характеристиками та зовнішнім виглядом ягід. Кущі можуть бути як безшипними, так і з шпильками.

  • Великі червоні ягоди, витягнутої форми, зовні нагадують ожину, але за смаком та ароматом ближче до малини.
  • Ягоди середнього розміру, ростуть гронами, округлі зі смаком та ароматом малини. Колір ягід чорний (у деяких видів жовтий), на пагонах великі шпильки.

Щороку селекціонери дивують нас появою нових міжвидових сортів фруктів та ягід. Тому, щоб не проґавити нові результати гібридизації, рекомендуємо уточнювати інформацію про новинки у консультантів PLOD.UA.


Що потрібно знати про гібриди


gibrid5-min.jpg


Перш ніж купити насіння чи саджанці гібридів, необхідно знати всі особливості вирощування схрещених культур.

  • З гібридних рослин не можна збирати та заготовляти для посадки насіння. У гібридів спостерігається нестійке поєднання ознак обох видів, тому згодом урожай може бути низьким та різнорідним. Набір необхідних для врожаю якостей зберігається лише у першому поколінні.
  • Саджанці, вирощені з гібрида, можуть виявляти риси однієї або обох батьківських рослин або бути чимось несподіваним. Тому в даному випадку ризик буде абсолютно невиправданим.
  • Гібридні та сортові рослини – різні за характеристиками культури. Сортові плоди дають насіння, яке можна висаджувати рік у рік.
  • Визначити гібридне насіння з упаковки в магазині досить просто за міткою F1, яка повинна йти поряд із найменуванням.

Виростити власний сад із гібридних саджанців набагато простіше, ніж здається на перший погляд. Для цього необхідний якісний посівний матеріал, правильний вибір добрив та трохи терпіння. Хочете спробувати свої сили у вирощуванні незвичайних плодів ягід, заходьте в каталог нашого інтернет-магазину і вибирайте сорти, що сподобалися.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку