Назад / /
Як посадити троянди і доглядати їх фото-0

Як посадити троянди і доглядати їх

Улюбленка багатьох, справжня королева саду, одна із найпопулярніших квітів у світі — троянда. Догляд за рослиною може бути досить простим, якщо правильно підібрати сорт, правильно посадити в ґрунт та організувати оптимальні умови для зростання. Розглянемо докладно, як садити троянди і доглядати за ними, як наростити коріння у троянди і як правильно доглядати рослину, щоб вона щороку тішила пишним цітінням.

 

Різновиди троянд, які бувають


rosecare3-min.jpg


Трояндовий чагарник є багаторічною рослиною з більш ніж зі 100 різними видами. Розмір троянд може відрізнятися, залежно від виду, зустрічаються як невеликі та компактні, так і великі, пишні. Майже всі сорти троянд мають гострі шипи. Основні типи троянд:

• чагарникові, найчастіше висаджують на клумбах, розаріях, біля бордюрів, стін;

• вьюнкі, найчастіше висаджують біля стін (з метою маскування), біля різноманітних арок та інших конструкцій, які рослина може обвити;

• плетисті, висаджують біля парканів, декоративних перегородок, арок та інших споруд, які троянда обплітатиме.

Вьюнкі та плетисті сорти відрізняються один від одного. У першому випадку рослина не потребує додаткової підв'язки, вона обвиває різноманітні конструкції тонкими, еластичними стеблами. Плетисті троянди потрібно підв'язувати, тому що стебла рослини грубіші і не здатні обвивати опору.

Вирощування троянд у саду необхідно розпочати з вибору відповідного виду та сорту рослини. Залежно від клімату, в якому ви живете, необхідно підбирати відповідні сорти. Деякі троянди, такі як «чайно-гібридні» сорти, потребують м'якого клімату, ретельного догляду та додаткового захисту для зимування. Витривалі троянди чагарникового типу краще переносять холод, вимагають менше уваги і потребують невеликого захисту. Вони дають ніжні бутони і великі, пишні квітки, ефектно виглядають і часто мають приємний аромат.

Троянди також розрізняють ароматом. Існують супер ароматні сорти та майже позбавлені запаху. Багато сортів мають більшу стійкість до комах-шкідників і хвороб, ніж інші.

Троянди іноді вважають важкими для вирощування та догляду, оскільки рослини вимагають частої обрізки та обробки. Нині ці рослини менш вибагливі, тому що сучасні сорти стали виводити такими, щоб садівникам було легше вирощувати їх.


Як правильно посадити троянди - вибір місця для посадки


rosecare4-min.jpg


Незалежно від того, що ви плануєте - посадити троянду з горщика в грунт або відразу посадити живці у відкриту землю, необхідно пам'ятати, що рослина потребує хорошого освітлення. Для рясного цвітіння та соковитого зеленого листя, троянді необхідно багато сонячного світла та повітря. Як виростити троянду, вибір місця для посадки у відкритий ґрунт:

• вибирайте місця, де сонце щодня світить вранці та протягом дня (не менше 6-8 годин), при інтенсивному попаданні сонячних променів необхідно продумати про захист рослини в спекотні дні;

• ґрунт має бути пухким, суглинистим, ближче до піщаного, переважно слабокислі ґрунти (5-7 pH), вологим, добре дренованим, багатим на органічні речовини, але рослина не любить зайвої вологості;

• розташовуйте кущі таким чином, щоб навколо було достатньо місця для циркуляції повітря, особливо у спекотному та вологому кліматі, це допоможе захистити їх від хвороб та шкідників.

Необхідно забезпечити рослинам регулярний прикореневий полив, потрапляння води на листя небажано, особливо у спекотні, сонячні дні. Ранкове сонце важливе, оскільки воно висушує росу з листя, що допомагає запобігти хворобам. При дефіциті сонячного світла рослини поступово слабшають, дають неякісне цвітіння і погано підготовлені до зимівлі.

 

Правильний вибір сусідства


Правильне сусідство рослин необхідне, як для красивого оформлення клумби, так і для здоров'я чагарників. Троянди добре виглядають не лише з декоративними рослинами, а й з їстівними, листовими культурами. Для організації розарію можна виділити окреме місце або включити саджанці троянд у існуючий ландшафтний дизайн. Компаньйони для троянд:

• котівник, котяча м'ята (Nepeta) – котівник квітне гарними, фіолетовими квітами, які відмінно відтіняють рожевий колір троянд і приховує їх довгі ніжки, переключаючи всю увагу на пишну зелень та квіти вгорі;

лаванда (Lavandula) - ще одна кущова рослина з фіолетовими квітками, яка добре виглядає зі світлими сортами троянд; широкі кущі лаванди не тільки виглядають оригінально, але також допомагають пригнічувати зростання бур'янів;

• манжетка (Alchemilla) - багаторічник з великим, оксамитовим листям і жовто-зеленими квітками, манжетка виростає до 40-50 см у висоту і до 60 см в діаметрі, що також сприяє утриманню вологи в ґрунті та пригніченню росту бур'янів;

• садова гвоздика (Dianthus) - рослина з пишними різнокольоровими квітками чудово виглядає поруч із рожевими кущами.

Рослини необхідно садити на відстані не менше 30 см від троянд щоб забезпечити хорошу циркуляцію повітря.


Як і коли краще садити троянди на дачі


rosecare7-min.jpg


Садові троянди висаджують у ґрунт у середині весни, після заморозків та перед літньою спекою. Також для посадки саджанців підходить рання осінь, не менш ніж за шість тижнів до настання перших заморозків. Рекомендується підготувати ґрунт заздалегідь:

• перекопати ділянку та вибрати можливі бур'яни;

• перевірити кислотність (троянди віддають перевагу слабокислому грунту, ближче до нейтрального);

• внести універсальні добрива.

Лунка для посадки має бути досить широкою, щоб у ній помістилася вся коренева система саджанця. Відстань між кущами має бути не менше 90см, щоб нічого не заважало їх зростанню.


Як посадити живець троянди з корінням


Живець троянди можна купити з голим корінням, з корінням упакованих в торф'яний мох або аналогічний матеріал, що добре утримує вологу. Краще купувати живці з голим корінням, коли вони перебувають у стані спокою або тільки починають рости. Процес посадки:

• перед посадкою замочіть живці з голим корінням у відрі з водою на декілька годин;

• обріжте кожне стебло до 3–5 бруньок;

• підготуйте все необхідне для посадки – живці, воду для поливу, добрива, рукавички, щоб не поколоти руки шипами;

• викопайте яму більшого розміру, ніж коріння (завширшки 35-40 см);

• додайте на дно лунки органічні речовини (компост або перепрівший гній);

• помістіть саджанець у лунку та засипте землею;

• рясно полийте після посадки і насипте пухкий ґрунт навколо стебел.

Живці троянд з голим корінням запакованим у спеціальну грунтосміш можна купити в нашому інтернет-магазині перед тим, як плануєте посадку.


Як посадити троянду з горщика в ґрунт


rosecare6-min.jpg


Саджанці троянд, вирощені в контейнерах, садити простіше, ніж живці. Їх, як і інші багаторічні рослини, рекомендують садити навесні чи восени. Посадка саджанців:

• підготуйте все необхідне для роботи – воду для поливу, добрива, щільні рукавички;

• викопайте яму приблизно вдвічі ширше (але не глибше), ніж горщик із саджанцем;

• дістаньте кущ із контейнера та підріжте коріння, розправивши його;

• помістіть коріння в ямку та засипте ґрунтом;

• рясно полийте після посадки.

Щоб укоренити живець, його можна вставити в сиру картоплю і потім посадити разом із бульбою. Також наростити коріння у троянди допоможуть спеціальні вкоренителі.

 

Як доглядати за трояндами


Догляд за трояндами включає: організацію поливу, боротьбу з бур'янами, обрізку, підживлення і підготовку до зими. Щоб продовжити цвітіння куща, потрібно обрізати квіти відразу після того, як вони відцвітуть. Кожен лист має ростову бруньку, тому видалення сухих квіток стимулює рослину на нове цвітіння замість того, щоб витрачати енергію на утворення насіння. Якщо квітки починають мокнути, їх також необхідно обрізати, щоб запобігти появі гнили. Правила догляду за трояндами:

• стежте за чистотою грядок, своєчасно прибирайте бур'яни;

• поливайте клумбу не рідше одного разу на тиждень, при спеці та сильній посусі, полив можна проводити щодня;

• обрізайте зів'ялі квітки до першого листа, для стимуляції зростання нових пагонів;

• якщо вирощує трояндовий кущ заради плодів шипшини, наприкінці літа і на початку осені можна видалити листя, щоб плоди краще розвивалися;

• обрізку кущів варто припинити за 3-4 тижні до перших сильних заморозків, щоб у рослини не з'являлися нові пагони.

Полив повинен бути прикореневим і досить рясним у літній період, щоб волога могла досягти глибокого коріння. Восени рекомендується зменшити полив, не допускаючи при цьому повного пересихання ґрунту. Не допускайте заболочування ґрунту, оскільки це може призвести до утворення плісняви та загибелі рослини. В ідеалі грунт повинен бути багатим і пухким, з хорошим дренажем.

Навколо кущів троянд можна використовувати мульчу з подрібненого сухого листя, скошеної трави або подрібненої кори. Товщина мульчі навколо основи рослини від 5 до 10 см. Між стеблом та шаром мульчі необхідно залишити невелику відстань (близько 2 см), щоб уникнути загнивання.


Як удобрювати троянди


rosecare5-min.jpg


Для підживлення троянд необхідно використовувати добрива, розроблені спеціально для цієї культури. При покупці комплексних добрив зверніть увагу на числа, що вказані на етикетці. Літера «P», означає фосфор, важливу поживну речовину для рослин, яка сприяє утворенню коренів та зав'язі більших кольорів. Підживлення культури оптимальним балансом поживних речовин, необхідне для підтримки сильних стебел, соковитого листя і, зрозуміло, утворенню пишних квітів. Правила внесення добрив:

• Підживлення троянд бажано проводити до початку утворення бутонів та протягом усього циклу цвітіння.

• Вносити збалансоване гранульоване добриво (NPK 5-10-5 або NPK 5-10-10) рекомендується один раз на місяць з квітня до липня.

• У травні та червні до комплексного добрива можна додати сульфат магнію (сірчанокислий магній, англійську сіль), для стимуляції зростання нових пагонів у нижній частині куща та більш інтенсивного забарвлення.

• Застосовувати органічні добрива: компост або добре перепрівший гній.

Вносити добрива рекомендується після кожного циклу цвітіння, щоразу поступово зменшувати кількість поживних елементів удвічі. За 6-8 тижнів до перших заморозків необхідно припинити вносити добрива, щоб не провокувати появу нових паростків, що загинуть на морозі.


Як обрізати кущі троянд


rosecare1-min.jpg


Повторно квітучі троянди, такі як чайно-гібридні та флорибунда, потребують кардинальної щорічної обрізки щовесни. Обрізку проводять після того, як рослина покаже свої перші листочки. Після появи листових бруньок, можна проводити обрізку.

Троянди старої селекції та плетисті рослини навесні не обрізають, тому що цвітіння відбувається на деревині торішніх приростів. Кардинальну обрізку таких рослин роблять улітку, після закінчення цвітіння. Хворі, сухі або пошкоджені пагони, квіти, листя необхідно видаляти незалежно від пори року та цвітіння.

• Для обрізки необхідно обзавестися щільними рукавичками до ліктя, щоб захистити руки від колючок.

• Рукавички повинні бути виготовлені з достатньо еластичного матеріалу, щоб можна було тримати інструменти.

• Також можуть стати в нагоді захисні окуляри, які не допустять попадання гілок у вічі.

• Перед сезоном слід також підготувати секатори, вони мають бути досить гострими, щоб обрізати товсті стебла рожевих кущів.

При обрізці необхідно почати з видалення всіх стебел, що перетинаються, що труться один об одного, пошкоджених, знебарвлених. Залишати потрібно лише сильні та здорові пагони. При обрізці переконайтеся, що стебла не змінили колір, що може свідчити про наявність хвороби.

Зріз слід робити лише під кутом. Зрізи на гілках, товщина яких перевищує товщину олівця, необхідно замазати спеціальним клеєм для дерева.

Слід пам'ятати, що різні види троянд обрізають у різну пору року і різними способами. Тому рекомендуємо уточнити всі питання догляду за рослиною у продавця ще на етапі купівлі саджанців або живців.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку