Назад / /
Тіньолюбні та тіньовитривалі рослини та квіти: список культур фото-0

Тіньолюбні та тіньовитривалі рослини та квіти: список культур

Для зростання та розвитку рослин обов'язково потрібне сонячне світло. Але далеко не всі рослини потребують потрапляння прямих сонячних променів і чудово почуваються в тіні. У багатьох садах є тінисті ділянки, де сонцелюбні рослини не зможуть повноцінно зростати. У таких місцях рекомендується висаджувати тінелюбні культури, які можуть переносити або навіть краще почуватися у затіненому місці. Які існують тінелюбні рослини для саду, тіньовитривалі овочі, які квіти ростуть у тіні, пропонуємо дізнатися далі з нашої статті.

 

Як оцінити кількість тіні на ділянці


tiny8-min.jpg


Перш ніж приступити до розгляду тіньолюбних рослин, необхідно зрозуміти, якою буває тінь. Ступінь затінення ділянки може відрізнятися залежно від пори року та навіть регіону країни. У північних та північно-східних областях України сонячне світло не таке інтенсивне, як у південних, тому й ступінь затінення буде більшим. Щоб правильно оцінити кількість тіні на ділянці, розглянемо універсальні культури, які можна вирощувати в різних регіонах у тіні від фруктових дерев, огорожі та будівель.

Рівень затінювання можна визначити за кількістю світла, що потрапляє на певну ділянку протягом світлового дня. Залежно від об'єкта, який відкидає тінь, можна визначити ступінь затінювання:

• повна тінь означає, що на територію ніколи не потрапляє пряме сонячне світло або на неї потрапляє лише трохи ранкового сонця, найчастіше це тінь від різноманітних споруд, високих дерев із густою кроною;

• густа півтінь означає, що пряме сонце світить у середньому на ділянку від 4 до 6 годин, переважно до полудня, таку тінь можуть відкидати дерева, невисокі споруди, паркани та огородження;

• розсіяна означає легку тінь протягом усієї або більшої частини дня, як правило це тінь від чагарників, невисоких дерев, легкої огорожі.

Ранкове сонце підходить багатьом рослинам-аматорам тіні, оскільки його свічіння менш інтенсивне, ніж полуденне або надвечірнє. Існують різні рівні тінелюбного зростання:

• рослині, що перебуває в повній тіні, потрібно три або менше годин прямого сонячного світла протягом дня, іншими словами, вона чудово росте в тіні протягом 21 години;

• при зростанні в частковій тіні рослині потрібно три-шість годин тіні щодня.

Також необхідно враховувати характеристику землі в тінистому місці. Вона може бути добре або погано дренованою, занадто вологою або сухою, удобреною або виснаженою, кислою або слабокислою. Всі ці фактори визначатимуть, які рослини можна вирощувати на цій ділянці.

 

Які квіти люблять тінь


tiny4-min.jpg


Для прикраси вашого саду існують тіньовитривалі багаторічники та однорічники, які будуть чудово почуватися при мінімальному потраплянні сонячного світла. Розглянемо найпопулярніші декоративні рослини:

1. Хоста (Hosta). Витривалі багаторічні рослини. Бувають різних розмірів від 10 см до 180 см у поперечнику. Листя буває гладким або зморшкуватим, різних відтінків. Колір листя може бути від світло-зеленого до зеленого, темно-зеленим та зелено-синім, зелено-жовтим. Влітку хости цвітуть невеликими квітками рожевого, лавандового чи білого відтінків.

2. Бегонія (Begonia). Енергійна рослина з тривалим цвітінням з весни до сильних морозів. Бегонія добре почувається в помірно освітленому місці. Залежно від сорту, у висоту бегонія може зростати від 15 см до 90 см і до 45 см завширшки. Існує безліч видів бегоній, більшість їх однорічні. Відтінки кольорів бувають різні: від білого до яскраво-рожевого, червоного або блідо-персикового.

3. Лігулярія або бузульник (Ligularia). Рослина має велике ефектне листя і яскраві квіти жовтого кольору. Багаторічна рослина чудово почувається в тіні, у заболочених чи вологих умовах. Може виростати від 90 см заввишки і близько 60 см завширшки.

4. Морозник чи зимівник (Helléborus). Багаторічна рослина може здатися тендітною на перший погляд, але насправді достатня міцна. Морозник іноді називають пісною трояндою, тому що його цвітіння випадає на час Великого посту (з кінця зими до кінця весни). Цвіте зимівник різними відтінками від чисто білого до насичено-рожевого та майже чорного. Залежно від сорту, морозник може зрости від 30 см до 90 см у висоту.

5. Гейхера (Heuchera). Одна з найуніверсальніших багаторічних рослин для будь-якого саду. Більшість видів зростають при освітленні від яскравого сонця до повної тіні, тому при покупці необхідно уточнити ступінь тіностійкості. Гейхеру вирощують в основному через яскраве листя від зеленувато-жовтого до пурпурно-чорного. В середині літа гейхера квітне невеликими квітковими колосками. Розмір рослини коливається від 30 до 60 см заввишки і від 180 см і більше завширшки.


tiny5-min.jpg


6. Папороть (Polypodiophyta). Рослина любить вологу та легку чи помірну тінь. Ці багаторічні рослини мають ефектне мереживне листя, завдяки якому здатне прикрасити будь-яку ділянку. Відтінки листя можуть відрізнятися залежно від виду - від світло-зеленого до більш насиченого. Залежно від сорту вони можуть досягати більше одного метра заввишки.

7. Хаконехла або японська лісова трава (Hakonechloa). Декоративна, тінелюбна рослина, яку найчастіше використовують для додавання зелені та об'єму саду. Листопадна багаторічна трава відрізняється яскравим жовто-зеленим відтінком та густим ростом. Хаконехла росте пучками і може виступати, як основним декоративним елементом, так і додатковим.

8. Фуксія (Fuchsia). Однорічна тінелюбна рослина красиво виглядає у вуличних горщиках та підвісних кошиках, і цвіте весь сезон. Цвіте фуксія фіолетовими, рожевими та білими квітками. Вирощувати рослину необхідно у повній тіні.

9. Дуболиста гортензія (Hydrangea quercifolia). Рослина цвіте великими, щільними, квітковими пучками рожевого чи білого кольорів. На відміну від інших видів гортензій, дуболиста має листя яскравого осіннього забарвлення. Найкраще він почувається при м'якому ранковому сонці та полуденній тіні.

10. Герань (Geranium). Багаторічна рослина має листя з характерним пряним ароматом. Цвіте рожевими або фіолетовими квітами з кінця весни до літа. Герань переносить досить багато тіні, але при цьому здатна активно цвісти.

Більше декоративних тіньовитривалих рослин можна знайти у каталозі нашого інтернет-магазину.


Тіневитривалі овочі


tiny1-min.jpg


Крім декоративних рослин, на присадибній ділянці, в тіні дерев, огорож та споруд також можуть рости різноманітні зелень та овочі. Більшість городніх культур не люблять постійного потрапляння сонячних променів, що обпалюють листя, тому добре ростуть у частковій тіні. Тіневитривалі овочеві культури:

• бобові (боби, горох, квасоля);

• буряк і такі коренеплоди, як пастернак та селера;

• рослини сімейства капустяних (броколі, цвітна капуста);

• шніт лук;

• цибуля ріпчаста;

• часник.

Трав'янисті рослини:

• ревінь;

• черемша;

• кінза;

• петрушка;

• пряні трави (чебрець, меліса, м'ята, любисток, материнка);

• щавель;

• хрін;

• шпинат;

• рукола;

• різні види салатів (салат-латук, крес-салат).

Часткову тінь люблять огірки, для яких на городі часто споруджують спеціальні споруди для створення тіні. Також у півтіні добре ростуть кабачки, їм достатньо ранкового сонячного світла.


tiny6-min.jpg


На ділянці біля будинку тінь найчастіше створюють фруктові дерева, які лише виграють від вирощування під їхніми гілками овочів та трав. Регулярне внесення добрив, регулярний полив неодмінно збільшать урожай не лише овочевих культур, а й фруктів.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку