Назад / /
Обрізка мигдалю фото-0

Обрізка мигдалю

На території Європи мигдаль дуже поширений. Догляд за ним - це не тільки підгодівля, захист від шкідників, лікування від хвороб, а й обов'язкова своєчасна обрізка і формування крони. Дуже важливо знати, як обрізати мигдаль восени, щоб був хороший урожай.


Навіщо потрібна обрізка мигдалю


Обрізку потрібно проводити і навесні, і восени. Здорові гілки в навесні краще не чіпати. Тому, що незабаром почнеться рух соку, і він буде витікати з рани. Це може привести до того, що гілка всохне. А, що ж дає обрізка мигдалю восени і для чого її робити?


Як обрізати мигдаль


Всі заходи по обрізці, готують мигдаль до зими, від цього залежить майбутній урожай і здоров'я дерева.

Якщо не обрізати взагалі, дерево може досягти висоти більше 10 м, що значно ускладнює догляд за ним і збір плодів, обрізка повинна знизити крону максимум до 3,5 м. Восени робити це краще, ніж навесні, тому, що добре видно всі прирости на гілках .

Коли крона після обрізки стає прорідженою, листя і плоди отримують більше харчування, світла і повітря.

Старі дерева, які вже мало цвітуть, можна врятувати від вирубки, зробивши сильну обрізку і залишаючи молоду поросль, яка замінить в подальшому відпрацювані гілки.

Молоді саджанці обрізаються для отримання врівноваженої (тобто рівномірно розгалуженої на всі боки) правильної, красивої крони.

При обрізанні віддаляються конкуруючі гілки (їх ще називають вовчками) і, як наслідок, збільшується врожайність дерева.


migdal1-min.jpg

 

Як правильно обрізати мигдаль


Осіння обрізка не повинна зашкодити мигдалю. Необхідно почати її після того, як листя буде скинуте. У цей момент сокорух вже закінчився, а значить і менша небезпека зараження хворобами.

Для цієї ж мети забираються всі листя, опавші з дерева, щоб спори грибків не могли проникнути в свіжі зрізи. Погода в момент обрізки повинна стояти сонячна, суха. Дощі можуть привести до намокання і гниття рани.

Всі роботи з обрізки повинні бути закінчені до настання заморозків, в іншому випадку рани дуже погано затягуються через підмерзання кори на зрізах, що негативно відіб'ється на загальному стані дерева. Зрізані гілки прибирають і спалюють, тому що на них можуть залишитися рознощики хвороб.


Обрізка декоративного мигдалю: необхідні інструменти


Щоб обрізка мигдалю не стала важкою роботою, потрібно підібрати хороший інструмент. Він повинен бути добре заточений, щоб зріз виходив рівним. Погано заточений секатор може буквально розжовувати гілку, і вона буде довго гоїтися.

Отже, основні інструменти для обрізки: секатор, сучкоріз, садова пила, садовий ніж.

Сучкоріз - садовий інструмент, який відрізняється від секатора довжиною ручки. З його допомогою можна легко впоратися з обрізанням в важкодоступних місцях. Досягається це за допомогою спеціальних механізмів, телескопічних ручок і т.д. Крім того, бувають сучкорізи бензинові, які представляють собою зменшену копію бензопили, і електричні, що працюють або на акумуляторі, або від джерела струму.

Садова пила - це найпростіший за конструкцією інструмент - лезо і зручна ручка. Може забезпечуватися механізмом, що дозволяє зрізати гілки на великій висоті без застосування сходів.


migdal4-min.jpg


Садовий ніж також необхідний для проведення цієї роботи. Його потрібно дуже добре заточувати, щоб зрізи виходили рівними.

 

Догляд за мигдальним деревом: обробка зрізу


Після закінчення обрізки обов'язково проводять замазку всіх ран. Це може бути придбаний в магазині спеціальний садовий вар або водоемульсійна фарба. Можна приготувати замазки і своїми руками - з цементного розчину або глини, розведеної водою і коров'яком. Обробку зрізу старих висохлих гілок можна робити відразу ж після її видалення, а рани молодих дерев підсушують кілька годин і тільки потім замазують.


Методи обрізки


Агрономи користуються двома методами обрізки:

1. Видалення частини гілки.

На скільки вкорочувати гілку залежить від віку дерева, від його сорту і від загального стану.

Старі дерева вкорочують сильніше, молодим обрізка потрібна мінімальна або взагалі не потрібна. У молодих дерев дуже сильно ростуть молоді пагони і крона може від цього загущуватися.


migdal3-min.jpg


У мигдалю віком 5 - 10 років іноді необхідно навпаки посилити розгалуження на кінцях пагонів для підвищення врожайності або направити зростання гілки в потрібну сторону. У цьому випадку застосовується обрізка на бруньку.

2. Проріджування - гілка видаляється повністю.

Якщо дерево старіє, значить, якась частина гілок вже не плодоносить, засихає, тому необхідна омолоджуюча обрізка.

Вовчки вирізаються для правильного формування крони.

Пагони, спрямовані всередину крони та вниз, також видаляються цим методом для її освітлення.

Особливу увагу необхідно приділити тим гілках, які ростуть під гострим кутом до стовбура. Тут потрібна дуже досвідчена рука садівника, щоб не допустити помилок. Про них і поговоримо.


Помилки початківців садівників


Початківці садівники часто роблять помилки при обрізці мигдалю, які потім важко виправити. У гіршому випадку дерево може загинути. Які це помилки?

• Не можна залишати великі пеньки, зрізати необхідно по верхній межі кільцевого наросту, не вище його і не нижче.

• Обрізання гілок потрібно починати зверху, але не знизу.

• Якщо зріз здійснений близько до стовбура і навіть зачіпає його, то через кілька років може утворитися дупло.

• Найпоширеніша помилка новачків - неправильний зріз на бруньку. Про це необхідно поговорити докладніше.

Обрізка на бруньку застосовується в тому випадку, якщо необхідно направити зростання гілки в потрібну сторону. Припустимо, що вона росте всередину крони. Сама нирка повинна бути розташована на гілці так, щоб вершина її дивилася в бік від основного стовбура.


migdal5-min.jpg


Рідко, хто з початківців садівників, уникає цих помилок, майстерність приходить з часом разом з любов'ю до своїх рослин в саду.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку