Назад / /
Кімнатні плодові екзотичні рослини та дерева, які можна виростити вдома фото-0

Кімнатні плодові екзотичні рослини та дерева, які можна виростити вдома

Декоративні, домашні рослини можна вирощувати для створення затишку в приміщенні, яскравого цвітіння, очищення повітря, а можна для свіжих фруктів. Створити власний зимовий сад можна на утепленому балконі, лоджії, веранді або просто широкому підвіконні біля вікна. Хочете дізнатися більше про маленькі дерева для дому, яке дерево можна виростити вдома та які фруктові дерева популярні в Україні для домашнього вирощування читайте далі.

 

Декоративні, кімнатні дерева, що треба знати про вирощування


Перед тим, як купити в магазині саджанці кімнатних фруктових рослин, рекомендуємо ретельно підготуватися до процесу вирощування. Перше, що важливо врахувати при формуванні міні-саду в будинку, це знайти відповідне місце, де стоятимуть контейнери та горщики з рослинами. Як вибрати правильне місце:

• Більшості фруктових дерев потрібне повне світло протягом дня, тому для задоволення цих потреб знадобиться або велике вікно, що виходить на південь, або високоякісне освітлення для вирощування рослин. Взимку в Україні часто спостерігається нестача природного освітлення, тому для зимового періоду бажано забезпечити плодові дерева додатковим джерелом світла.

• Крім освітлення, необхідно забезпечити рослинам хорошу циркуляцію повітря без протягів і холодних потоків, здатних нашкодити молодим деревам.

• Карликові дерева, незважаючи на свій мініатюрний розмір, також потребують достатнього простору для зростання. Рослини не можуть стояти щільно одне до одного, тому краще вирощувати 2-3 плодоносні деревця, ніж 5-6, але без плодів.

• Далі потрібно переконатися, що ви можете легко дотягнутися до рівня ґрунту за допомогою лійки для здійснення поливу. Також екзотичні дерева потребують додаткового зволоження повітря, тому рекомендується покласти під горщик водонепроникний килимок, або іншим способом захистити підлогу та меблі від зайвої вологи.

• Наступний важливий момент – вибрати відповідний контейнер для дерева. Горщик повинен бути досить великим, щоб вмістити фруктове дерево, що росте, але досить маленьким, щоб поміститися в бажаному місці.

• Завершальний етап — вибір оптимальної ґрунтосуміші для посадки саджанця та добрив для подальшого догляду.

Насправді, виростити маленькі дерева в горщиках не так складно, якщо дотримуватись рекомендацій.


Тропічні фруктові дерева для вирощування у приміщенні


Для вирощування в приміщенні екзотичних плодових рослин необхідно організувати повноцінні умови освітлення, тому що в дикій природі ці дерева знаходяться під сонцем щонайменше 8 годин щодня. В Україні в зимовий період це неможливо.


1. Лимонне дерево Мейєра


indoorplant5-min.jpg


Лимон Мейєра - невибагливе дерево для дому, з ароматними кисло-солодкими плодами. Рослина добре адаптується до різних температурних умов, тому її можна вирощувати, як у приміщенні, так і на відкритому повітрі.

• Вимоги до освітлення. Лимонному деревцю Мейєра для зростання та плодоношення потрібно багато сонячного світла (близько 8-12 годин прямого сонячного світла щодня). Для цього горщик із рослиною необхідно розмістити у сонячному місці, бажано біля вікна, що виходить на південь або південний захід. Якщо неможливо забезпечити повне природне освітлення, можна використовувати спеціальні світильники.

• Розмір деревця. Лимони Мейєра - цитрусові дерева невеликого та середнього розміру. При вирощуванні в приміщенні або контейнерах вони зазвичай досягають висоти від 2 до 3 метрів, висоту можна контролювати шляхом обрізки.

• Плодоношення. Лимонне дерево Мейєра відоме швидким плодоношенням у порівнянні з деякими іншими сортами цитрусових. За оптимальних умов перші плоди з'являться через 1-2 роки після посадки, в деяких випадках процес появи перших плодів може зайняти більше часу.

• Стимуляція раннього плодоношення. Рослина повинна отримувати достатню кількість світла, ґрунт слід підтримувати постійно вологим, але не заболоченим і не забувати про внесення добрив протягом вегетаційного періоду (навесні та влітку). Спрямувати енергію виробництва фруктів також може обрізка.


2. Кавове дерево арабіка


indoorplant2-min.jpg


Кавове дерево арабіка - домашня рослина, з плодів якої можна робити ароматну каву власного виробництва.

• Вимоги до освітлення. Кавові дерева арабіка потребують яскравого освітлення непрямих сонячних променів. Рослини слід захищати від інтенсивного прямого сонця, особливо в полуденний і післяполуденний години. У природному середовищі арабіка росте під кронами вищих дерев, що дає необхідне розсіяне світло.

• Розмір деревця. Висота зрілого кавового куща буде змінюватись в залежності від умов вирощування та способу догляду. При вирощуванні в приміщенні або контейнерах, висота рослини коливається від 0,6 до 1,8 метра, при регулярній обрізці.

• Плодоношення. Кавові чагарники ростуть відносно повільно в порівнянні з іншими рослинами, що плодоносять. Зазвичай проходить кілька років, перш ніж дерево починає плодоносити, в середньому це 3 до 5 років або більше.

• Стимуляція раннього плодоношення. Важливо забезпечити рослину достатньою кількістю яскравого розсіяного світла, оптимальну температуру та високий рівень вологості. Також кава-дерево потребує регулярного підживлення добривами. З віком якість та кількість кавових зерен покращуватимуться.


3. Лайм.


indoorplant4-min.jpg


Лайм – невелике, кущисте цитрусове дерево, з ароматними округлими плодами.

• Вимоги до освітлення. Кущі лайма добре ростуть на сонці. Для зростання їм потрібно щодня не менше 8–12 годин прямого сонячного світла. Горщик із лаймом рекомендується помістити біля вікна, що виходить на південь або південний захід. Якщо природного світла недостатньо, потрібно використовувати додаткові світильники.

• Розмір деревця. Кущі лайма відносно невеликі, із густими гілками. При вирощуванні будинку в горщиках або контейнерах зазвичай досягають висоти від 1,5 до 3 метрів. Регулярна обрізка дозволяє підтримувати оптимальну висоту для вирощування у приміщенні.

• Плодоношення. Перше плодоношення лайма починається відносно швидко. За оптимальних умов перший урожай можна зібрати протягом 2–3 років після посадки. Лайм цвіте запашними білими квітками, після яких з'являються маленькі круглі зелені плоди. При дозріванні плоди лайма поступово жовтіють. Процес повного дозрівання плодів може тривати кілька місяців після цвітіння.

• Стимуляція плодоношення. Щоб стимулювати ранню появу плодів, кущ лайма повинен отримувати необхідну кількість світла, регулярний полив та відповідні добрива протягом вегетації. Обрізка також надає стимулюючий чинник і дозволяє перенаправити енергію на виробництво фруктів.

 

4. Мандарин Клементіна


indoorplant3-min.jpg


Клементини - різновид мандарину, відомі солодкими, соковитими плодами, які легко очищати. У дерева привабливе вічнозелене листя, яке неодмінно прикрасить інтер'єр вашого будинку.

• Вимоги до освітлення. Мандарин Клементину добре росте і плодоносить при достатній кількості освітлення та температурі повітря 20-25°С. Горщик з мандариновим кущем слід розмістити біля південного, південно-західного вікна з розсіяним сонячним світлом.

• Організація поливу. Кущ Клементину необхідно регулярно поливати, не допускаючи пересихання ґрунту. Об'єм води для поливу залежатиме від віку та величини деревця. Крім поливу рослина потребує підтримки оптимального рівня вологості, кожні три дні мандарин необхідно обприскувати водою кімнатної температури.

• Розмір деревця. У середньому, кущ мандарину може зрости до 1,2-1,3 м заввишки. Зустрічаються також карликові рослини, висотою близько 50-70 см. Для розвитку мандарину, йому потрібне регулярне кореневе і позакореневе підживлення в період вегетації.

• Плодоношення. Повноцінно плодоносити мандарин Клементина починає з 4-5 року вирощування, до цього дерево на 2-3 рік може давати одиночні плоди.

• Стимуляція плодоношення. Для стимуляції плодоношення дереву необхідно організувати холодне зимування. Для цього рослину слід розмістити у прохолодному приміщенні, з температурою 5-10 ° С та достатньою кількістю світла.


5. Інжир. Фігове дерево. Смоківниця.


indoorplant1-min.jpg


Інжир - солодкий тропічний фрукт з м'якою, ніжною м'якоттю. Фігове дерево можна виростити в горщику і весь час тримати в приміщенні, а можна з часом пересадити на вулицю.

• Вимоги до освітлення. Смоковниця дуже любить сонячне світло, тому горщик із рослиною слід розмістити на південній або південно-західній стороні будинку. Зверніть увагу, щоб світло було не прямим, а розсіяним. Температура повітря в діапазоні 15-30 ° С, на зиму рекомендується знижені показники 5-8 ° С.

• Організація поливу. Фігове дерево добре почувається в спекотному і сухому кліматі, тому зволожувати додатково повітря немає необхідності. Полив проводити у міру висихання ґрунту, обов'язково використовувати контейнер із дренажними отворами.

• Розмір деревця. У домашніх умовах фігове деревце росте відносно невеликим (близько 1 м), з розлогими гілками та великою листовою масою.

• Плодоношення. Перші плоди на смоковниці можуть з'явитись на 2-3 рік після посадки саджанця. Повноцінне плодоношення очікується на 5 рік. Інжир може плодоносити 2 рази на рік, перші плоди з'являються на торішніх гілках, а другий урожай збирають із молодих пагонів.

• Стимуляція плодоношення. Смоковниця дуже любить світло, тому при достатній кількості добре плодоноситиме. Стимулювати плодоношення можна правильним обрізанням та регулярним внесенням добрив.

Маленькі дерева для дому, у тому числі плодові тропічні рослини, при правильному догляді здатні перетворити ваш будинок на невеликий тропічний рай. Інвестиції в рослини, а також організацію догляду за ними неодмінно окупляться і подарують вашій оселі затишок, свіже повітря та смачні екзотичні плоди на сніданок.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку