Назад / /
Як зберігати гладіолуси взимку фото-0

Як зберігати гладіолуси взимку

Гладіолуси відносять до категорії багаторічних квітучих рослин, що розмножуються за допомогою цибулин. Бульбоцибулини, з яких виростає квітка, чутливі до впливу морозу і перебуваючи в землі, можуть загинути від тривалих холодів. Щоб цього не сталося, потрібно викопати цибулини рослини та організувати їм правильне зберігання протягом усієї зими. Як розмножувати, правильно викопати і як зберігати гладіолуси після викопування, розглянемо у статті. З нами ви можете дізнатися більше, як зробити свій сад чи присадибну ділянку яскравою та гарною.

 

Як розмножують гладіолуси


glad3-min.jpg


Як і багато багаторічних рослин, гладіолус розмножується за допомогою цибулин. Щороку з неї виростає високе стебло з листям, цвіте, потім відмирає і наступного року відростає знову. Цибулину гладіолуса часто називають бульбоцибулиною, і щороку нові бульби виростають поверх старої і дають нові пагони.

Деякі з найбільш ефектних сортів квітів можуть коштувати досить дорого, але при вмінні правильно зберігати взимку цибулини цієї рослини, можна створити нескінченний запас різних екземплярів.

Існує два способи розмноження гладіолусів:

• пророщування насіння;

• вирощування нових рослин з розділених материнських бульбоцибулин.

Який спосіб вибрати, буде залежати від ваших уподобань та наявності вільного часу. Якщо ви хочете виростити багато різних кольорів і можете витратити на це кілька років, це перший варіант — пророщування насіння. Для отримання насіння необхідно залишити на стеблі квіти, що в'януть, які через 6-7 тижнів дадуть «урожай». Насіння слід зібрати і потім проростити. Дорослу, квітучу рослину можна отримати приблизно через 3-4 роки.

Другий спосіб підходить для тих, хто не хоче чекати і коли немає потреби у великій кількості кольорів. Цибулини гладіолуса можна купити і посадити навесні у себе на ділянці. Наприкінці літа, на початку осені бульбоцибулини необхідно викопати для зберігання і посадити навесні для появи нових рослин.

Якщо відокремити від материнської бульбоцибулини маленькі бульбочки, то в перший рік з них виросте молодий гладіолус, без цвітіння. Появи квітів очікується на другий рік посадки дорослої цибулини.


Як зберегти гладіолуси до весни


glad4-min.jpg


У деяких регіонах України бульбоцибулини квітів можна спокійно залишити на зимівлю і наступного року насолоджуватися ніжним цвітінням гладіолусів. Як правило, це південні області, де рідко спостерігається глибоке промерзання грунту. У більшій частині країни клімат холодніший, із тривалими заморозками та суттєвим промерзанням ґрунту, через що цибулини гладіолуса можуть замерзнути та загинути.

Щоб уникнути загибелі квітів та зберегти бульбоцибулини у життєздатному стані, більшості садівників в Україні доводиться зберігати їх у холодильнику чи льоху до весни. Своєчасне викопування гладіолусів, правильна організація зберігання та регулярне удобрення ґрунту дозволять вам насолоджуватися цвітінням ваших улюблених рослин не один рік.


Викопування гладіолусів


Для викопування гладіолусів існує певний час. Не можна діставати із землі бульбоцибулини до відмирання листя. Після закінчення цвітіння вся енергія рослини переходить у коріння і цей час необхідно використовувати для максимального насичення бульбоцибулини корисними речовинами. Слід дочекатися перших холодів, коли все листя пожухне і тільки після цього викопати цибулину.

Витягти бульбоцибулину із землі потрыбно до перших заморозкыв. Основним показником служить надземна частина рослини — стебло та листя, вони мають стати коричневими та сухими.

 

Як викопувати бульбоцибулини:

• для роботи вам знадобиться садові вила або лопата;

• багнет лопати необхідно розташувати досить далеко від основи пожухлої рослини, щоб не зачепити бульбоцибулину;

• рослину слід обережно потягнути за висохле листя та після вилучення з землі, обережно струсити, щоб видалити бруд;

• у землі можуть розташовуватися кілька невеликих цибулин (дітки), з яких за пару років можна виростити повноцінні рослини.


Як зберігати гладіолуси після викопування


glad5-min.jpg


Після того, як бульбоцибулини будуть викопані, їх необхідно залишити поверх ґрунту на два дні для висихання. Потім цибулини слід перекласти в папір або картонну коробку і помістити в сухе, тепле місце, що добре провітрюється, при температурі близько 29°С. За два тижні гладіолуси повністю висохнуть та будуть готові для зимового зберігання.

Відокремити частини бульбоцибулини (сформовані дітки-цибулини) необхідно після повного висихання. Стару цибулину можна викинути, а молоді зберегти до весняної посадки.

Як вибрати правильні бульбоцибулини:

• вибирайте великі та пухкі бульбоцибулини;

• чим крупніша бульбоцибулина, тим більшою буде рослина і ефектніші квіти;

• рослини з великих бульбоцибулин квітнуть на 10-15 днів раніше, ніж із посадкового матеріалу середнього розміру;

• рослини з дрібних цибулин починають цвісти приблизно на 3 тижні пізніше;

• оптимальний розмір посадкової цибулини крупно та середньо квіткових гладіолусів, у межах 8-10 см, у дрібноквіткових рослин 3 см.

 

Як зберегти гладіолуси до весни


При організації зберігання цибулин важливо захистити їх від гниття та поширення хвороб. Огляньте весь посадковий матеріал перед остаточним зберіганням та викиньте усі хворі та пошкоджені. Здорова цибулина має бути досить твердою і без пошкоджень, якщо є м'які місця, гнилизна, такі рослини краще викидати. Перед тим, як зберігати гладіолуси на зиму, рекомендується посипати їх протигрибковим порошком.

Для зимового зберігання бульбоцибулин, бажано імітувати середовище, в якому вони знаходяться в природі. Для цього слід гладіолуси помістити в один шар у картонні коробки, проклавши між ними газету, також зберігати цибулини можна в сітчастих мішках для цибулі.


Як зберігати цибулини гладіолусів у холодильнику


Для зберігання в холодильнику, бульбоцибулини рекомендується скласти в паперовий пакет або тканинний мішечок. Якщо таких під рукою немає, то підійдуть і нейлонові колготки. Такий спосіб зберігання дозволить циркулювати повітрю серед посадкового матеріалу.

Зберігати гладіолуси слід у прохолодному сухому місці при температурі близько 4°C. Для цього чудово підійде контейнер для овочів у холодильнику. Також бульбоцибулини можна зберігати в підвалі, льоху або утепленому гаражі. Навесні, коли ймовірність заморозків мине, можна діставати посівний матеріал і готувати для пророщення.


Як доглядати за гладіолусами


glad2-min.jpg


Гладіолуси прийшли до нас із спекотного та сухого клімату Південної Африки та країн Середземномор'я, тому не дивно, що для вирощування в Україні рослинам потрібні вологий, добре дренований ґрунт та достатня кількість сонячного світла. Перед першою посадкою цибулин слід переконатися, що ґрунт на вашій ділянці відповідає вимогам. При необхідності зробити дренажні канави, додати до ґрунту трохи піску.

Поради щодо догляду за гладіолусами:

• Для посадки цибулин гладіолуса у відкритий ґрунт підходить середина весни, коли мине небезпека заморозків.

• Деякі садівники рекомендують замочувати у воді посадковий матеріал перед посадкою, проте, якщо дотримувалися всіх умов зимового зберігання, робити це не обов'язково.

• Бульбоцибулини можна висадити в горщики з початку березня і тримати їх у захищеному від морозу місці, наприклад, у теплиці і після пересадити у відкритий ґрунт. Але все ж таки краще відразу посадити у відкритий грунт, не пізніше липня, тому що рослина може не зацвісти вчасно до настання заморозків.

• Рослину слід регулярно поливати і при цьому стежити, щоб не було застою вологи.

• Високі стебла рослини, з великими, масивними квітками, потребують додаткової підтримки, яку можна зробити зі стовпців.

• Під час цвітіння рекомендується проводити підживлення гладіолусів, оскільки в цей період рослині потрібно багато корисних речовин для росту.

• Щоб гладіолуси щороку давали рясне цвітіння, необхідно ділити материнську бульбоцибулину і обов'язково прибирати хворі частини. Якщо цього не робити, згодом рослини стають слабшими, квітів мало або взагалі відсутні.

Цвітіння гладіолусів продовжується приблизно два тижні. Щоб його продовжити, можна висаджувати посадковий матеріал кожні два тижні, починаючи з середини весни до першого літнього місяця. Таким чином можна отримати оригінальну, довгоквітучу клумбу різних відтінків.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку