Назад / /
Про вирощування волоського горіха фото-0

Про вирощування волоського горіха

Волоський горіх - це досить поширена культура. Такі дерева є практично в кожному саду. Його ще називають грецьким, царським, волоським горіхом. Зустрічається в різних країнах світу не тільки в культурі, а й у дикій природі, а найбільше саме в Киргизії.

Батьківщиною вважається Іран, але є припущення і про китайську, японському і навіть індійське походження цієї культури. В Україну волоський горіх привезли з Молдови та Румунії, і його називали волоським. Грецька назва з'явилося через те, що по Європі рослина поширилося саме з Греції.

Про вирощування волоського горіха фото-1

Про горіхове дерево

Волоський горіх - це досить велика рослина. У висоту воно виростає до 25 метрів. При цьому обхват стовбура може становити 3 метри, але також відомі випадки, коли дерево мало ствол в 7 метрів. Крона вона пишна і об'ємна - зазвичай в саду під цим деревом створюють місце для відпочинку, так як сюди буде мало потрапляти прямих сонячних променів, створюючи лише ажурні візерунки зі світла на поверхні землі. Саме тому на цій ділянці буде мало що рости.

На одному дереві є квітки обох статей, а тому горіх запилюється за допомогою вітру. Плід має товсту шкірку, а всередині розташована кругла костянка з смачним і корисним ядром.

Волоський горіх погано переносить суворі зими - вже при -27С він починає промерзати. Живе культура до 400 років, а тому на своїй ділянці дачі або приватного будинку потрібно відразу вибрати постійно місце для дерева.

Деревина вважається цінним - з неї роблять красиву дизайнерську меблі. Листя також йде у виробництво - з неї виготовляють барвники для тканин. Напевно ви помічали, що якщо зчистити шкірку з плоду, руки забарвлюються в коричневий колір, який погано змивається. Листя мають такі ж властивості.

Волоський горіх: догляд і вирощування

Як виростити волоський горіх? Це справа зовсім нескладна. Головне - знати всі особливості посадки і догляду, і слідувати простим радам. Найчастіше саджанці висаджуються в весняний період, але якщо ви проживаєте на півдні країни, тоді можна посадити горіх і восени - тут клімат більш м'який, а тому до морозів саджанець встигне зміцніти і вкоренитися.

Ділянка вибирайте максимально сонячним і просторим - горіх любить свободу, а тому навіть в півтіні може швидко загинути. Важливо, щоб грунтові води пролягали дуже глибоко - вони теж можуть посприяти тому, що у дерева почнуть гнити коріння і воно загине.

Слід враховувати те, що чоловічі і жіночі квітки на одному дереві зацвітають неодночасно, а тому бажано, щоб поруч були дерева інших сортів. Пилок розноситься вітром приблизно на 300 метрів, а тому якщо у ваших сусідів на ділянці теж буде горіх, цього буде достатньо, щоб вони запилюються.

Посадковий матеріал потрібно ретельно оглянути - обрізати зіпсовані корінці і гілки. Після цього саджанець опускають в глиняну бовтанку. Вона складається з води, однієї частини вже розклалася гною і трьох частин глини. Її консистенція повинна бути такою ж, як у густої сметани з магазину. Сюди ж можна додати для кращого ефекту стимулятор росту.

Про вирощування волоського горіха фото-2

Посадка волоського горіха навесні включає такі роботи:

  • ямку потрібно підготувати ще восени. Молодому дереву потрібно багато поживних речовин, а тому необхідно створити для нього оптимальні умови;
  • якщо грунт поживна і багата, яма можна викопати на 60 сантиметрів в глибину, якщо бідна - близько метра. Верхній шар знятої землі потрібно змішати з торфом і перегноєм, взятих в однакових частинах. Не можна використовувати свіжі органічні підгодівлі. У землесмесь можна додати суперфосфат, хлористий калій, золу, доломітове борошно. Такої багатої землі дереву буде досить для отримання корисних речовин не на один рік;
  • все це потрібно засипати назад в яму, вилити 2 відра води. Після цього потрібно просто дочекатися весни;
  • навесні потрібно витягти землю, посадити саджанець, присипати його грунтом таким чином, щоб прикоренева шийка розташовувалася на 2-3 см над рівнем землі;
  • вилити під саджанець потрібно приблизно 30 літрів води;
  • деревце обов'язково потрібно прив'язати до опори, а пристовбурні кола замульчувати тирсою - так вода не буде швидко випаровуватися.

Якщо ж ви будете висаджувати волоський горіх восени, підготовка проводиться таким же чином. Ось тільки ямку потрібно робити не за півроку, а за пару тижнів до посадки.

Догляд за волоським горіхом повинен бути правильним. З ним в домашніх умовах впорається кожен. Навесні потрібно роботи починати тоді, коли температура на вулиці не буде опускатися нижче 5С. У цей час можна проводити санітарну обрізку крони. Головне - встигнути до сокоруху.

Про вирощування волоського горіха фото-3

Агротехніка волоського горіха включає і оновлення побілки штамба горіха, а також рясний полив, в якому дерево має особливу потребу, якщо опадів взимку і навесні було недостатньо. Також важливо обробити дерево від шкідників і хвороб.

Влітку потрібно поливати кілька разів за місяць, особливо якщо стоїть дуже спекотна погода. Перекопувати землю в пристовбурних кіл не потрібно - горіх цього дуже не любить. Також необхідно ретельно знищувати бур'яни. В кінці липня потрібно прищипнуть ті пагони, які повинні рости швидше.

Урожай горіхів можна отримати до кінця літа або восени - все залежить від сорту вашого дерева. Восени потрібно провести ще одну санітарну обрізку і обробку від шкідників і хвороб.

розмножуватися волоський горіх може насінням, вегетативно. Щоб зробити щеплення сортового держака, потрібно з насіння виростити підщепу.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку