Назад / /
Як доглядати за виноградом в перший рік фото-0

Як доглядати за виноградом в перший рік

Такий рослинний продук, як виноград, використовується в різних сферах діяльності людини. Його застосовують в медицині, вживають в їжу, готують винні напої. З сировини винограду отримують масло, відходи йдуть на корм тваринам. Також дану культуру застосовують як декоративну.


Історія виникнення рослини


Достеменно невідомо, коли з'явився виноград, і на якій території він вперше виник. Археологічні відомості містять інформацію про те, що культура активно вирощувалася в Стародавньому Єгипті за 6000 років до н.е. Уже в той час кожне торжество супроводжувалося прийняттям виноградних вин, а також цілісних ягід.

Виноград широко застосовувався при лікуванні недуг, як єгиптянами, так і греками і римлянами. Його вихваляли у багатьох видах мистецтва. Рослина згадується в великих трудах Гомера і навіть грає важливу роль в боротьбі Одіссея з Циклопом Полифемом. Перемогу було здобуто завдяки вину, яким головний герой засліпив свого ворога.

На території Європейської частини дикий виноград був відомий давним-давно: близько 7 тисяч років тому.


Але розведення виноградників і виготовлення алкогольних напоїв почалося за Петра Першого з 1706-го року. На Донські території під керівництвом імператора почали надсилати саджанці винограду з Угорщини, Сербії, Франції.


Популярні сорти


vin2-min.jpg


В Україні і прилеглих країнах вирощують близько 3 тисяч сортів культури. Кожен вид має свій індивідуальний і особливий смак. У зв'язку з цим фактом види рослини поділяються на групи:

· Мускатний - назва говорить сама за себе. Виноград цієї групи має терпкий яскраво виражений аромат мускатного горіха. Вважається самим правильним для виготовлення вина.

· Ізабельних - цей сорт найсолодший. У свою чергу ділиться на підгрупи в зв'язку з різноманітністю смакових тонів - суничний, смородиновий, медовий, ананасовий.

· Пасльоновий - ягоди з даного сорту залишають трав'яниста післясмак. Цей вид на любителя.

· Звичайний - цей вид винограду має кисло-солодкий букет. Відтінок смаку залежить від співвідношення кислоти і сахарози і може змінюватися від більш кислого до більш солодкого.


Як посадити і та доглядати за виноградом в перший рік


Для того, щоб культура приносила хороший врожай, насамперед, необхідно правильно розмістити саджанці на ділянці. Адже, лоза буде там рости все життя. Рослина не любить тінь, вона світлолюбна. Садівники радять, як правило, розташовувати рослину на південно-західній стороні території. Місце для посадки повинно бути огороджене від сильного вітру, так, як виноградна лоза страждає від перепаду температур. Розумно висадити саджанці уздовж стіни будинку або будь-якої будівлі. Щоб уберегти рослину від стоку води з дахів, рекомендується розмістити її на відстані 80 - 100 см від будівлі. Потрібно також знати, як підв'язувати виноград в перший рік. Це робиться для того, щоб лоза зміцніла і не поламалася.


Догляд за молодим виноградом - підготовка місця для посадки


Для посадки саджанців рекомендується уникати заболочених місць. Великий урожай дають культури, висаджені в кам'янистий ґрунт, який служить дренажем, що захищає коріння від зайвої води і вапняку. На зиму кущі необхідно вкривати від опадів і заморозків.


vin3-min.jpg


Глибина ями не повинна перевищувати 1 м. Рекомендований розмір по периметру 50х50 см. На дно ями кладуть штучний дренаж із щебеню, гальки, битої цегли. Наступним шаром змішуються щебінь, пісок і земля. Далі в яму засипається зола. Потім поверхня засипається родючим грунтом і за допомогою поливу ущільнюється. Укриття винограду в перший рік проводиться обов'язково. Це допоможе зберегти молодий приріст.


Посадка винограду живцями


Досвідчені садівники радять садити культуру живцями без коренів, слідуючи певним алгоритмам. Так виноград в перший рік після посадки краще приживеться.

Заготівлю живців необхідно проводити восени, для цього необхідно:

· Нарізати живці довжиною близько 50 см.

· Зв'язати їх один з одним і поставити до пакета. Можна використовувати пляшку з пластику з відрізаним верхом.

· Помістити гілки в холодне місце і зберігати при температурі не вище +5 градусів тепла.

· Час від часу перевіряти стан пучків з метою запобігання запотівання. Зайву вологу видаляти і протирати гілки насухо.

· Навесні полити місце для висадки гарячою водою, накрити темним целофаном і в пророблені в середині отвори помістити живці, залишивши зовні 2-3 бруньки. Плівку придавити камінням, створюючи парниковий ефект.

Це простий спосіб розмножити виноград. Полив винограду в перший рік повинен бути регулярним, особливо після висадки його в грунт.


Догляд за виноградом після висадки


Догляд за молодими живцями на першому етапі полягає в постійному поливі, охороні від захворювань і комах, підв'язці пагонів до стійок. У цей період рослини не потребують внесення добрив. Навесні рекомендується поливати гілки теплою водою для поліпшення росту рослини, уникаючи переливу і застою. Грунт навколо рослини радять покрити перегноєм, прілою тирсою, торфом. Також необхідно забезпечити листю хорошу освітленість.


vin4-min.jpg


В кінці літа можна полити виноградні саджанці розчином калійно-фосфорних добрив для підготовки їх до зимового періоду. Восени на молодих рослинах зрізають лозу, залишивши 3-4 бруньки. Це дасть можливість в наступному році сформувати дві гулки. При похолоданні рослину вкривають і утеплюють на зиму.

Важливим етапом у догляді є обрізка винограду в перший рік після посадки. Формування винограду в перший рік є запорукою подальшого зростання хорошої і міцної лози.


Декоративний виноград


Для бажаючих прикрасити свій будинок повзучими ліанами з яскравим і соковитим листям, виноград може послужити декоративною рослиною. Його можна посадити на балконі або уздовж веранди. Згодом лоза буде повзти вгору. Їй необхідно допомогти, натягнувши волосінь в декількох місцях і створюючи тим самим опору для рослини.

Для цих цілей купують саджанці декоративних сортів, які зараз в асортименті зустрічаються в садових центрах. Для вирощування в контейнері необхідно підготувати ємність відповідного розміру. В подальшому може знадобитися пересадка.


vin6-min.jpg


Користь плодів


У винограду безліч корисних якостей:

· Покращує роботу печінки;

· Нормалізує обмін речовин в організмі;

· Розширює судини;

· Благотворно діє на нервову систему;

· Покращує травлення;

· Допомагає виведенню токсинів.


vin5-min.jpg


Також з виноградом пов'язано безліч традицій у різних народів світу. Його обожнюють і присвячують винограду фестивалі. Свята в його честь проводять в Італії, Молдові, Румунії, Грузії, Вірменії та багатьох інших країнах.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку