Назад / /
Важливі моменти при посадці яблунь фото-0

Важливі моменти при посадці яблунь

Для рясного врожаю плодовим деревам потрібно багато сонця і грунт з низьким рівнем грунтових вод. Крім того, їх потрібно захищати від пізніх заморозків. Вирощування яблуні - справа тонка, яке вимагає особливої ​​уваги.

Для успішного розвитку плодового дерева важливі прямий стовбур, сильні, рівномірно розподілені бічні гілки і міцне коріння. Плодові дерева воліють пухкі грунту: у важкій, вологій землі їх коріння швидко відмирають.

Важливі моменти при посадці яблунь фото-1

Яблуня: посадка і догляд

Посадка яблуні повинна проходити за правилами, якщо все дотримуватися, рослина прийметься, і буде добре рости.

  1. Під час транспортування саджанці яблуні і до моменту посадки повинні залишатися вологими в районі коренів. Найкраще загорнути кореневий кому в нетканий матеріал або плівку.
  2. Промийте голі коріння водою приблизно за 4 години до посадки. Потім видаліть гнилі та пошкоджені ділянки. Щоб після посадки коріння краще поглинали воду, трохи подрежьте їх. Якщо грунт кам'янистий, необхідно вирити більш глибоку яму: саджанців потрібно хороший грунт і компост.
  3. Покладіть в посадкову яму жменю схожих ячмінних зерен: при проростанні вони будуть виділяти тепло і виробляти важливі поживні речовини, що активізують ріст.
  4. Діаметр посадкової ями глибиною 40-50 см повинен в два рази перевищувати діаметр кореневої грудки.
  5. Щоб плодове дерево з самого початку стояло правильно, вбийте в землю із західного боку кіл висотою до нижнього ярусу крони. Для підв'язки найкраще використовувати старий нейлонову панчоху: він тягнеться і не пошкоджує дерево.
  6. Щоб молоді дерева краще росли, в перший рік укутайте стовбури соломою, очеретом або джутова мотузка: вони захистять від сонця і морозів, які можуть привести до висихання і розтріскування кори.

Догляд за яблунею

Навіть стійкі сорти яблунь слід постійно перевіряти на наявність шкідників. Грунт навколо молодого дерева в радіусі крони в перший рік нічим не засаджують, щоб коріння інших рослин не конкурували з саджанцем за поживні речовини. Агротехніка яблуні каже, що це важливе правило.

Важливі моменти при посадці яблунь фото-2

Вирощування і догляд за яблунею

При вирощуванні і догляді є деякі особливості, які потрібно знати:

  • У саду навколо стовбура старих дерев слід виполювати бур'яни на відстані до 15 см, щоб запобігти поширенню фітофтори.
  • Взимку стовбури вкривають від холоду дошками або джутові мішки з південної і південно-західної сторін. Товстий шар кінського гною навколо стовбура збереже коріння в теплі і захистить від висихання.
  • Щоб кора потріскалася при заморозках, в сонячний день пізньої осені їх фарбують побілкою з настою польового хвоща і глини, після чого повторюють процес ранньою весною (для захисту від тварин). Стовбури і гілки повинні бути сухими.
  • У перший рік з молодих дерев обривають квітки, щоб рослина пішла в зростання.
  • Зазвичай плодові дерева підрізають в сонячну погоду в лютому - середині березня, при температурі не нижче -5 С.
  • Крім хворих і пошкоджених гілок, також обрізають гілки, що ростуть усередину і вертикально вгору.

Вирощування яблунь на шпалерах

Метод вирощування яблунь на шпалерах дозволяє отримати хороший врожай на мінімальній площі.

  1. Існують різні способи формування крон дерев на опорах. Зокрема, вони можуть бути одно- і двоярусними, зростаючими по площині стіни або U-подібної форми, дуже популярною останнім часом.
  2. Шпалерні дерева вимагають особливого догляду: влітку їх необхідно постійно підрізати і підв'язувати.
  3. Дерев'яну або металеву шпалеру встановлюють в 20-30 см від цегляної стіни, щоб гілки можна було прив'язати до опор і ніде не накопичувалися надлишки тепла.
  4. На дереві залишають від 1 до 5 пар протилежних гілок, які направляють горизонтально. Чим раніше ви нагнітаючи гілки, тим простіше буде надати дереву потрібну форму.
  5. У травні-липні пагони підрізають, щоб на них розвинулися бічні нирки, і згинають в потрібному напрямку на відстані 10-20 см від кінців. Щоб закріпити напрямок росту, необхідно неодноразово вкорочувати і підрізати гілки.
Важливі моменти при посадці яблунь фото-3

Захист яблунь

Фарбування стовбура потрібно проводити регулярно – потрібно для захисту дерев від гризунів і комах. Досвідчені садівники раджу запастися наступними товарами - 1,5 кг свіжого хвоща і 10 л. води. Подрібнений хвощ заливають водою і залишають на 24 години, після чого кип'ятять протягом однієї години і остуджують. цим отваром протирають кору на стовбурах і гілках за допомогою щітки. Потім у відвар додають глину, щоб вийшла суспензія, залишають на 2 години, після чого наносять на кору мочальной пензлем.

Добрива

Щоб на наступний рік на дереві з'явилося якомога більше здорових плодових бруньок, його необхідно заздалегідь забезпечити поживними речовинами. У другій половині липня навколо стовбура викопують канаву (на відстані середини радіусу крони) і заповнюють її розведеним рідким добривом з коров'ячого гною або живокосту. Для дерева середнього розміру потрібно близько 30 л добрива.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку