Назад / /
Сумісність посадки городних культур фото-0

Сумісність посадки городних культур

Для отримання високого врожаю існують деякі правила, яких необхідно дотримуватись. Потрібно обов'язково планувати вирощування овочів на городних грядках. Знати, які рослини сусіди, а які вороги один одному і можуть перешкодити отримати хороший урожай.


Сівозміна: основні принципи


Щорічна зміна місця посадки певного виду овочів називається сівозміною. Не можна щорічно на одній грядці садити ті самі овочі. Через деякий час обов'язково з'являться шкідливі збудники, і культура зазнає різних захворювань. Систематична сівозміна запобігає виснаженню ґрунту, заважає перенесенню захворювань та поширенню шкідників.

За рівнем споживання поживних речовин із ґрунту культури діляться на такі групи:

1. Сильні споживачі.

2. Середні споживачі.

3. Слабкі споживачі.

До сильних споживачів відносяться сорти з високим рівнем споживання поживних речовин із ґрунту: гарбуз, картопля, цикорій, капуста, селера, шпинат, кабачки, ревінь та ін.

До середніх споживачів відносяться баклажани, помідори, буряки столові, огірки, редька, хрін, саджанці ягід. Їм характерне помірне споживання поживних речовин.


sevooborot2-min.jpg


Слабкі споживачі найменш вимогливі до вмісту у ґрунті корисних речовин. Це такі культури: цибуля, редис, кущова квасоля, горох, зелень.

Це лише приблизний поділ, оскільки деякі сорти того самого виду овочів можуть споживати поживні речовини різною мірою.

Ідеальна сівозміна полягає у посадці на одній грядці по черзі сильних споживачів, через рік середніх, через рік слабких і знову найсильніших культур.

Практика показує, що далеко не завжди виходить дотримуватися такої черговості. У випадках висадки сильних рослин на одне місце кілька разів рекомендується збільшувати кількість компосту, що вноситься. Однак принцип плодозміни має на увазі, що рослини використовують для харчування те, що залишається після попередніх культур.


Що після чого садити: змішана культура


Змішаною культурою називається спосіб вирощування овочів, що передбачає посадку на одній грядці різних сортів, які поєднуються між собою та позбавляють один одного шкідників. Вплив на зростання і розвиток овочів, що вирощуються поруч, відбувається через продукти обміну речовин. З коріння та листя вони потрапляють у навколишнє середовище і позитивно чи негативно впливають на сусідні рослини. Шкідників найчастіше рослини відлякують ароматом. Наприклад, цибулинних мух відлякує аромат листя моркви, а морквяні мухи не виносять запаху цибулі. Поєднання культур можна знайти в таблицях, проте там надані лише загальні рекомендації. Слід враховувати місце розташування, погодні умови, вибір сорту, термін посадки. Допоможе у цьому лише особиста практика городника.


sevooborot5-min.jpg


Планування культур слід проводити дуже уважно. Сівообіг і плодосмен повинні відповідати особливостям змішаної культури. Слід також враховувати, що сусіди по змішаній культурі повинні мати аналогічні потреби у поживних, ґрунтових речовинах.

Різні культури споживають із ґрунту різну кількість речовин. А, це означає, що посаджена на одному місці капуста вже на другу сівбу дасть гірші результати за умови використання того ж насіння, такого ж поливу та добрив.

Чергування культур завжди практикують на землях великі господарства, оскільки кількість врожаю завжди співвідноситься з розміром прибутку. Для них карта сівозміни найчастіше чотиричастинна і складається з таких культур, як соняшник, пшениця, буряк та інші.

В рамках дачної ділянки варто користуватися картами для невеликих городів особистого користування, в них і культури позначені інші та сказано, що з чим садити на городі.


sevooborot3-min.jpg


1. Цвітна капуста - маленький монстр порівняно з іншими овочами за рівнем споживання речовин із ґрунту, в агротехніці її ще називають "винос". Наприклад, їй знадобиться втричі більше калію і майже вчетверо більше азоту проти огірків. Ось чому після огірка або сидератів її краще садити на грядці, не забуваючи про внесення мінеральних добрив, тому, що на одній органіці ця рослина не дасть чудового результату. Іншим хорошим попередником для будь-якої капусти є квасоля та бобові, але в жодному разі не морква з буряком.

2. Томати, баклажани і картопля не повинні змінювати один одного на одній ділянці, тому що всі вони належать до пасльонових і використовують приблизно ті ж макроелементи з ґрунту для свого розвитку. Їх, до речі, варто вирощувати на тому місці, де попередником була капуста чи огірки. Самі ж огірки плодоноситимуть краще після бобових, капусти, цибулі. Ніколи не слід змінювати один одним баштанні: огірки, дині, кавуни, гарбузи, кабачки.

3. Пряні трави погано ростуть там, де до них була морква, тому що її вирощування може створити у ґрунті дефіцит калію, необхідного зелені. Цибулю та часник теж не варто планувати на посадку після коренеплодів, зате після огірків та картоплі – будь ласка. Ще не любить зелена цибуля рости після томатів. А, горох не садять там, де росли перець, баклажани та рання картопля. Відведення полуниці та суниці варто садити на ділянках, де раніше вони не вирощувалися.

На невеликій ділянці можна створити тричасткову схему зміни культур, замінюючи одні овочі іншими. Але найкращі результати дасть чотиричасткова система, в рамках якої один рік грядку займуть сидерати: конюшина, гірчиця, овес, люцерна та інші рослини. Їх потрібно не просто висіяти, а й кілька разів протягом сезону закладати з перекопуванням у ґрунт, висіваючи нову порцію рослин. Їхнє розкладання дозволить збагатити землю мікро- та макроелементами, необхідними для росту інших рослин у майбутні роки.


sevooborot4-min.jpg


Сидерати є настільки необхідним елементом дачної культури, що купувати їх слід заздалегідь по акції фасуваннями в кілька кілограмів. Крім того, надземну частину можна використовувати для приготування трав'яної мульчі, необхідної для захисту інших рослин від бур'янів та для притінення ґрунту від надмірно швидкого висихання після поливу у південних районах.

Існує поширена помилка: що сівозміна замінює внесення добрив, або, навпаки, що органічні добрива здатні повністю замінити необхідність зміни культур. І той, і інший підхід не вірні, тільки поєднання обох потреб дозволить говорити про підвищення врожайності та родючості ґрунту.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку