Назад / /
Засоби захисту рослин: що це та які препарати бувають фото-0

Засоби захисту рослин: що це та які препарати бувають

У процесі зростання та дозрівання сільськогосподарські культури зазнають множинного негативного впливу. Різноманітні хвороби та шкідники здатні завдати чималої шкоди фермерам та знищити більшу частину врожаю. Для підтримки здорового росту рослин та збереження їх родючості використовують так звані засоби захисту рослин. Що це за засоби, які препарати вважають захисними та наскільки безпечним є їх використання для людини, розглянемо далі.


Що таке захисні засоби для рослин


szr5-min.jpg


ЗЗР - це засоби захисту рослин, препарати, які використовують з метою захисту рослин та рослинної продукції від шкідливих організмів та хвороб. Ці сполуки також називають пестицидами. ЗЗР можна використовувати для різних цілей – захисту культур до та після збирання врожаю, сприяння розвитку рослини, припинення росту бур'янів або збереження рослинної продукції. Препарати можуть бути натуральними або хімічними (синтетичними), а дія пестицидів може відрізнятися залежно від бажаного ефекту.

Класифікація пестицидів поєднує засоби для захисту рослин у групи відповідно до шкідливих об'єктів проти яких їх застосовують. Групи захисних засобів для рослин:

гербіциди, які використовують для боротьби з бур'янами;

інсектициди, які використовують для боротьби з комахами;

фунгіциди, які використовують для боротьби з грибковими захворюваннями;

• бактерициди, які використовують для захисту від бактеріальних захворювань;

• молюскоциди, що використовують для боротьби з равликами та слимаками;

• акарициди, які використовують для боротьби з кліщами;

• інсектоакарициди, які використовують для одночасного захисту від комах та кліщів;

• родентициди, які використовують для боротьби з дрібними гризунами;

• нематоциди, які використовують для захисту від нематод;

• арборициди, які використовують для захисту від чагарників;

регулятори зростання, укорінювачі, використовують для контролю біологічних процесів.

Хімічний захисний метод рослин передбачає застосування синтезованих хімічним способом пестицидів, здатних порушувати розвиток різних шкідливих організмів або сприяти їх загибелі. До хімічних захисних засобів також можна віднести регулятори росту рослин для гальмування або стимуляції росту.

 

Дія пестицидів


szr4-min.jpg


Засоби захисту рослин містять суміш діючих речовин, що надають цільовий вплив на шкідника, з яким необхідно боротися. Крім активних складових, пестициди також містять неактивні інгредієнти, допоміжні речовини, які допомагають активному інгредієнту надавати свою дію. Такі добавки часто включають ароматизатори з різким, неприємним запахом, покликані утримувати людей від вживання або дотику до оброблених рослин.

Дія окремого виду пестицидів спрямована на боротьбу з конкретною загрозою для рослини. Тому перш ніж купувати засоби захисту рослин, необхідно точно розуміти проблему, яку слід вирішити. Дія пестицидів:

• Гербіциди знищують бур'яни за рахунок здатності впливати на зростання та розвиток рослин. Дія гербіцидів може відрізнятись. Деякі засоби проникають глибоко в тканини рослини, руйнують їх таким чином знищують стійкі бур'яни з глибоким корінням. Інші діють не радикально і знищують лише видиму частину рослин. Другий варіант більше підходить для однорічних бур'янів.

• Інсектициди впливають на комах-шкідників через систему травлення. Засіб наносять на культуру, яка поглинає його та переносить із соком у різні частини рослини (лист, стебло, корінь). При поїданні обробленої рослини шкідник гине.

• Фунгіциди порушують мембрани грибкових клітин і тим самим перешкоджають їх розвитку та виникненню захворювань. Також дія фунгіцидів може бути спрямована на порушення вироблення енергії грибковими клітинами. Фунгіциди здатні знищувати спори грибків на культурах або ґрунті навколо, тому їх можна застосовувати, як профілактику хвороб.

• Бактерициди здатні порушувати обмінні процеси у мікробних клітинах та пригнічувати життєдіяльність патогенів. Деякі бактерициди здатні тривалий час залишатися в землі та пригнічувати бактерії, які можуть спричинити розвиток хвороб.

• Акарициди порушують життєвий цикл кліщів та призводять до загибелі. Акарициди поділяють на інсектоакарициди (дія препарату знищує кліщів та деяких комах); специфічні акарициди (діють на кліщів); акарофунгіциди (діють на кліщів та патогенні мікроорганізми).

• Родентициди діють через систему травлення гризунів, порушуючи роботу кровоносної системи, що в результаті призводить до загибелі шкідника.

 

Ще одна категорія препаратів, яких відносять до засобів захисту рослин, – регулятори росту. Основне завдання регуляторів – стимуляція фізіологічних процесів рослин. В результаті можна добитися одночасного проростання насіння, швидкого появи цвітіння та зав'язі. Також регулятори росту здатні підвищувати стресостійкість рослин.

 

Безпека застосування засобів захисту рослин


szr3-min.jpg


Через ризики, пов'язані із застосуванням ЗЗР, у Європі накладено суттєві обмеження на використання таких засобів. Існує ряд норм, що регламентують безпеку застосування ЗЗР, на підставі ризиків для здоров'я людини та навколишнього середовища, пов'язаних з активними інгредієнтами. Препарати, які не пройшли контроль за безпекою, не допускаються до використання. Оцінки ризиків для здоров'я охоплюють такі області:

• токсикологічна оцінка ЗЗР, а також наявних у них діючих речовин та супутніх складових;

• визначення граничних значень, нижче за яких допускається вплив активних речовин;

• класифікація та маркування засобів захисту рослин, шкідливих для здоров'я людини;

• визначення максимального залишкового вмісту активних речовин у харчових продуктах та кормах;

• специфікація заходів безпеки для користувачів під час роботи із засобами захисту рослин.

Оцінка ризиків для здоров'я різних груп людей гарантує, що засоби захисту рослин не становлять ризику для здоров'я людини. При цьому варто розуміти, що існує ймовірність токсичної дії при неправильному використанні препаратів або утилізації залишків.

Після використання ЗЗР складові пестицидів повинні швидко зникнути з навколишнього середовища, щоб виключити виникнення ризиків через їх токсичні властивості. Встановлено максимальну межу залишків, яка може спостерігатися у споживчої продукції, щоб люди, які вживатимуть продукт, не наражалися на ризик токсичності.

Перш ніж потрапити на ринок, всі пестициди повинні пройти відповідну перевірку. На етикетці має бути вказано піктограму та сигнальне слово, яке вказуватиме на тип небезпеки, пов'язаної з використанням пестициду. Також на упаковці має бути зазначена інформація про запобіжні заходи застосування ЗЗР. Класифікація пестицидів за рівнем небезпеки для людей:

• категорія 1 (дуже токсична);

• категорія 2 (токсична);

• категорія 3 (шкідлива);

• категорія 4 (низький ризик).

Крім людей, пестициди також можуть завдати шкоди наземним та водним тваринам. Багато засобів захисту рослин можуть бути шкідливими для бджіл, тому їх не можна використовувати на квітучих культурах або в той час, коли відбувається запилення. Класифікація пестицидів за рівнем небезпеки для тварин:

• категорія А, правильне застосування не становить ризику;

• категорія B, помірний ризик при неправильному чи неконтрольованому використанні;

• категорія C, високий ризик у разі неправильного використання.

Пестициди, які становлять небезпеку для наземних тварин, не можна використовувати на луках, пасовищах, лісових масивах. Препарати, що становлять ризик для водних тварин, неприпустимо використовувати поблизу водойм.


Правила роботи із засобами захисту рослин


szr2-min.jpg


Існує ряд правил і рекомендацій, як поводитися з ЗЗР, щоб вони не завдали шкоди працівникам сільськогосподарської галузі, людям, які проживають поблизу оброблюваної території, споживачам продукції та тваринам, які можуть опинитися в зоні впливу пестицидів. При виборі та використанні препаратів необхідно враховувати такі правила:

• точно визначити проблему та вибрати засіб, дія якого спрямована на її вирішення;

• вивчення рекомендацій щодо використання засобу, робота відповідно до інструкції із застосування;

• використання засобів індивідуального захисту під час роботи з ЗЗР;

• заміна використовуваних препаратів час від часу, щоб уникнути розвитку стійкості шкідника/хвороби до діючої речовини.

Незважаючи на тип пестицидів (наприклад, категорію з низьким ризиком), їх необхідно використовувати відповідно до інструкції, точно дотримуючись рекомендацій щодо дозування. Висока концентрація діючих речовин здатна завдати серйозної шкоди здоров'ю людей, тварин навколо і навіть зіпсувати врожай.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку