Назад / /
Жива огорожа з туї фото-0

Жива огорожа з туї

Туя - відноситься до роду голонасінних хвойних, сімейства кипарисових. Дерево життя - саме так перекладається назва з латини. Невибаглива рослина, відмінно росте в великих містах, незважаючи на такі екологічні перешкоди, як загазованість, забруднення грунту, води.

Туя використовується в міських ландшафтних ідеях і на приватних ділянках для озеленення, створення композицій, а також добре виглядає живопліт з туї.

tuya1-min.jpg

Огорожа з туї - переваги і особливості цієї рослини

• Вічнозелена, невибаглива.

• Легко формувати кущі за допомогою стрижки відповідно до дизайну.

• Досягає висоти близько 20 м, може бути альтернативою огорожі (паркану).

• Поглинає шум, відмінна перешкода від зовнішнього пилу і бруду.

• Виділяє велику кількість фітонцидів, сприяє збагаченню повітря корисними речовинами.

• Може довго обходитися без стрижки.

• Термін життя від 100 до 200 років при належному догляді і відсутності захворювань.

• Малопідвержена захворюванням і шкідникам.

• Відмінно переносить контейнерне вирощування.

Паркани з туї: вибір сорту для огорожі

Оптимальним вибором для живоплоту будуть туї сортів «Брабант» (Brabant), «Смарагд» (Smaragd) і «Колумна» (Columna).


«Брабант» (Brabant) - сорт туї західної

Ця туя для живоплоту одне з кращих рішень. Даний сорт відноситься до швидкозростаючих. Зберігає зелене забарвлення на протязі всього року, не боїться морозу. Відмінно себе почуває в тіні. Гілки короткі, тонкі, дивляться вгору. Брабант невибаглива і проста у догляді рослина. Зростає як на сонці, так і в притінених місцях. Швидкість зростання біля 30-35 см в рік. Максимальна висота 5 м. Не дуже любить весняні перепади температур. Добре реагує на вологість, любить родючий грунт. Не боїться сильних морозів (витримує заморозки до -35 ° С). Цей сорт дозволяє створити живопліт за досить короткий термін. Форма пірамідальна. Необхідна регулярна обрізка. Рекомендована частота висадки для створення живоплоту 50-70 см.

tuya3-min.jpg


«Смарагд» (Smaragd) - сорт туї західної

Відмінний сорт конічної туї. Туя для забору, яка прикрасить будь-яку ділянку. Швидкість зростання помірна (близько 10 см в рік). Доросла рослина досягає 4-6 метрів. Десятирічна рослина не більше 2, 5 м. Зручна в обрізці. Гіллястість низька, гілки розташовуються не щільно, дивляться вгору. Колір світло-зелений цілий рік. Однаково добре росте в тіні, на сонці і півтіні. Нормально себе почуває на будь-яких грунтах. Зимостійка. Використовується в одиночних і групових посадках. Відмінний варіант для огорожі. Щільність посадки: 50 - 60 см. Може рости в контейнерах. Не боїться поривчастого вітру.


«Колумна» (Columna) - сорт туї західної

Високодекоративний сорт туї. Крона колоновидна, щільна, яскраво зелена. У холодні зимові місяці може змінити відтінок на більш темний. Доросла рослина досягає 8-9 м. Швидкість зростання середня (15-30 см в рік). За рахунок цього не вимагає частих стрижок. Має високу морозостійкість (до -30 ° С). Цей вид ідеально виглядає у вигляді живоплоту або в садових алеях. Володіє приємним, пряним ароматом. У жарку пору вимагає частого поливу.

Як садити туї

Для посадки будь-якої рослини, а тим більше для живоплоту, треба дотримуватися алгоритму:

• Вибір місця посадки, розмітка, підрахунок кількості рослин.

• Купівля саджанців в розсаднику. Перевагу краще віддати чотирирічним. Фахівці вважають цей вік оптимальним для висадки на постійне місце. Уважний огляд кореневої системи (можна вийняти рослину з контейнера і оцінити коріння), гілок та в цілому здоров'я рослини.

• Вивчення ландшафту на наявність ґрунтових вод. Вони можуть нашкодити рослинам.

• Підготовка траншеї або ям. Глибина близько 80 см. Наповнення її поживними елементами. Можна використовувати готові грунти або взяти гній, суміш землі і золи. Відстань між туями згідно сортових особливостей. Якщо поруч планується забор, відстань між рослинами можна зменшити на 10 см.

• На якій відстані садити туї - важливий момент. Туя рослина не маленька, тому потрібно їх висаджувати на відстані від 70 сантиметрів до метра.

tuya4-min.jpg

• Термін посадки рослин із закритою кореневою системою (контейнер) - в будь-який час. Якщо коріння оголені, то оптимальний час кінець березня, земля досить прогріта, повітря тепле. Можна садити і ранньою осінню.

• Час висадки - ранок або вечір, краще за похмурої погоди. Приживлюваність і адаптація рослини пройде легше.

• Саджанець розташовують в середині, засипають ґрунтом, змішаним з піском або торфом. Коренева шийка повинна бути видна. Навколостовбурні коло мульчують, щоб уникнути пересихання грунту.

• Ретельний полив туї під стовбур достатньою кількістю води.

Догляд за туями

Догляд за туями не вимагає особливих навичок і знань. Але потрібна регулярність.

Молоді рослини поливають один раз в тиждень. Зразкова витрата води - відро на 1 дерево. Якщо погода спекотна і посушлива, то полив треба збільшити до 2-3 разів на тиждень. У літню пору туї дуже люблять обприскування. Туї люблять мульчування. Пристовбурних простір можна застелити фракцією кори або тріски. Мульча буде зберігати вологу. Мінеральні добрива вносять щорічно, в весняний період часу. Фосфор, калій, магній, залізо - ті компоненти, які повинні входити до складу добрива.

Обрізка

Стрижка та формування крони рослини відбуваються в середньому на 3 рік після висадки.

Стрижку проводиться згідно сортовим особливостям. За 1 раз не потрібно прибирати більше 30 відсотків гілок. Для надання огорожі необхідної форми можна використовувати спеціальну сітку. Вона натягується поверх дерева і допомагає виявити кінці гілок для обрізки. Інструмент для роботи повинен бути гострим, так як можна пошкодити гілочки.

tuya5-min.jpg

Підготовка до зими

Особливе значення відіграє догляд за туями в зимовий час. У цей період яскраві сонячні промені в сукупності з іскристим снігом можуть просто «спалити» гілочки туї. Вона стане жовтою і непривабливою. Пропаде весь естетичний ефект. Для цього в передзимовий період туї накривають укривним матеріалом. Між укриттям і кроною повинно бути повітря. Прикореневий простір теж потребує утеплення. Опале листя для цього цілком згодиться. Не можна допускати замітання дерев снігом. Гілки можуть просто поломатися.

Туя - хороший вибір для саду. Жива огорожа створить затишок, прохолоду в літню спеку і буде радувати зеленим обрамленням.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку