Назад / /
Способи розмноження кизилу фото-0

Способи розмноження кизилу

Кизил - невелике дерево, чагарник висотою 8 м, яке дає дуже смачні плоди у вигляді ягід. Кислуваті і трохи терпкі кістянки вважаються дуже цінними за своїм складом. За формою трохи довгасті, мають яскраво-червоний відтінок. Рослина бере свій початок ще з часів існування Єрусалиму. За легендами хрест, на якому розіп'яли Христа, був зроблений з дерева кизил.

Сьогодні ця рослина користується широким попитом у садівників. Все через цілющих властивостей його плодів. Кизил , точніше його ягоди, застосовуються не тільки в цілях медицини, лікування захворювань, але і для вживання в їжу як смачний продукт. З кислуватих плодів готують варення, роблять настоянки, відвари, соуси, а також варять компоти.
Давайте розберемося, які ще є переваги у кизилу, як можна розмножити ця рослина і що для цього потрібно.


Переваги кизилу


Не тільки ягоди знайшли своє застосування в медицині, але і листя, а також гілки кизилу користуються великим попитом в даному напрямку.
Говорячи про переваги дерева, варто виділити наступні його корисні властивості і особливості:

  • Склад багатий вітамінами С і РР. Дозволяє відновити кров'яний тиск, сприяє підвищенню еластичності судин і капілярів;

  • Містить дубильні та в'яжучі речовини. Купірує запальні процеси в організмі;
  • Імуностимуляція організму. Допомагає боротися з різними інфекціями і підвищує захисні функції організму;
  • Вміст калію і магнію. Вбиває стрептококи, туберкульозну паличку. Застосовується кизил в лікуванні шлунково-кишкового тракту, відновлює нормальну мікрофлору кишечника.
  • найцінніших властивості рослини можна говорити дуже довго. Це давнє і дуже корисна рослина. Саме тому кожен бажає знати, як розмножити кизил.


kizil5.jpg


Розмноження кизилу - особливості


Рослина з багатим складом і безліччю корисних властивостей розмножується чотирма відомими в садівництві способами: насінням, відводками, щепленням, живцями. Кожен із способів унікальний і має свої тонкощі, про які важливо знати перед процесом розмноження. Способи розмноження кизилу можуть бути наступні:

  •   Насінням.

  •   Отводками.

  • Живцюванням.
  •   Щепленням.


Кизил: розмноження насінням


Насіння рослини складно проростити, але можливо. Вирощування таким способом не найпростіше. Якщо процедура посіву кісточок проходить вдало, плодоношення доведеться чекати близько 7-10 років. Підходить даний спосіб в основному тільки селекціонерам. Однак якщо у вас не буде іншої можливості, можна спробувати і цей спосіб.

Для посіву знадобляться насіння із зелених ягід рослини. Насіння сіють у звичайну землю на глибину не більше 2-3 см. Грунт повинна бути постійно вологою. Через рік, на наступну весну насіння повинні дати розточення.


kizil2.jpg


Розмноження кизилу живцюванням


Для живцювання підходять дорослі рослини, які плодоносять. Пагони заготовлюються методом - обрізка кизилу. Довжина одного живця повинна складати близько 15 см. Беремо верхні частини пагонів.

Після замочування живців в якомусь корнестімулірующем розчині здійснюється посадка в грунт. Садити живці слід на відстані один від одного в 5 см. Грунт повинен бути добре зволожений. Необхідно також зробити міні-тепличку, щоб швидше з'явилися корінці у рослини. Грунт завжди потрібно зволожувати і підтримувати вологість повітря в парнику.

На наступний рік, навесні, якщо після посадки через 2 місяці живці дали коріння, можна висаджувати рослину на постійне місце.

Цей спосіб розмноження простий і не вимагає особливих навичок. Однак, щоб отримати різні сорти на ділянці, потрібно спочатку мати кілька сортів кизилу.


kizil3.jpg


Кизил розмноження відводками


Вегетативне розмноження - найпростіший спосіб. Знадобляться 1-2-річні пагони рослини. Їх необхідно восени прихилити до землі, присипати зверху, щоб трималися. Горбок з грунту повинен бути висотою близько 10 см. Земля також повинна бути зволожена. Близько року знадобиться, щоб на нових гілочках з'явилися перші корінці.

Якщо ви виявили на наступний рік маленькі паростки на відведених гілочках, це визнати того, що рослина вкоренилося. Відведення відокремлюють акуратно секатором від основного куща і пересаджують на бажане місце.

Існує два різних види розмноження відводками:

1.   дугастими відведення. Щоб отримати отводку таким методом, береться молодий пагін, гнеться до землі, прішлепивается грунтом, а в доповненні втечу фіксується шпилькою. Потім верхівку відведеного живця піднімають і прив'язують до кілочка, направляючи вгору вертикально;

2.   Горизонтальні відведення. Береться гілка і гнеться до землі. Також присипається і прішлепивается грунтом. Верхівка гілки залишається на землі.
Різниця між способами в тому, що в першому можна отримати тільки одне нове рослина, а в другому випадку з'явиться кілька нових рослин по числу нирок на гілки.


Розмноження кизилу привик


Щоб зробити щеплення, будуть потрібні сіянці-підщепи. Застосовується спосіб окулірування. Проводиться дана процедура зазвичай в серпні. Для розмноження таким способом дерев і чагарників підходить наступна техніка: зрізається нирка щепи з черешком листа і вставляється в Т-подібний розріз на корі підщепи. Після місце прищепи обмотується поліетиленовою стрічкою так, щоб нирка була відкрита.

Ознакою вдалого прищепи буде відпадіння черешка листа через 2-3 тижні. Навесні нирка щепи повинна почати рости. Тоді необхідно буде зрізати втечу підщепи. Згодом потрібно буде видалити і втечі, що підщепи.

Кожен з перерахованих вище методів розмноження доступний. Більш того, жоден з них не представляє особливих труднощів. Головне правило при розмноженні кизилу - це дотримання вимог по догляду під час розмноження. Тобто, відведення, насіння і живці вимагають зволоженою грунту, правильного місця для посадки і потрібної температури повітря.


kizil4.jpg


Якщо дотримуватися всі тонкощі і діяти за правилами, можна вже через 2-3 роки отримати рослина, яке згодом винагородить вас за ретельний догляд багатим урожаєм цінних ягід.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку