Назад / /
Про вишню: всі секрети вирощування фото-0

Про вишню: всі секрети вирощування

Далеко не у всіх країнах вишня і черешня - це різні рослини.

В основному їх не поділяють. Але ми-то знаємо, що вишня - це більш соковиті і кислуваті плоди, а черешня - більш пружні і солодкі.

Її вирощують практично всі, у кого є приватний будинок або дача. Дерево є невід'ємною частиною фруктового саду. Якщо правильно виростити вишню, вона подарує багатий урожай, буде добре рости і розвиватися. Ці ягоди широко використовують в кулінарії: у нашій країні з вишні роблять вареники, пироги і пиріжки, закривають смачне варення, яке люблять не тільки діти, а й дорослі. Сьогодні є дуже багато сортів з фото, а тому вам легко буде вибрати.

Опис вишні

З латинської мови слово « вишня » перекладається як « пташиний клей ». У наших садах найчастіше вирощується вишня звичайна. Фахівці впевнені, що вона сталася, коли відбулося схрещування вишні степової та черешні.

Садова вишня може бути і чагарником, і деревом. Причому культура може бути карликової, і досить великої за розміром - до 10 метрів у висоту. Цвітіння починається рано - приблизно в березні або на самому початку квітня. Квітки виглядають дуже красиво - біло-рожеві, а тому вони роблять сад ошатним.

Плоди - круглі, насичено червоні, всередині є кісточка. Плодоношення починається в другій половині травня. Якщо посадка і догляд за вишнею будуть правильними, дерево буде добре і швидко розвиватися, і незабаром порадує вас смачними ягодами.

Агротехніка вишні

Посадка вишні може проводитися в різні сезони. Дуже важливо вибирати якісні саджанці без пошкоджень - це буде запорукою того, що у вас виростить міцне дерево.

Зазвичай вишню садять навесні - це дає їй можливості зміцніти і вкоренитися до зими. Але якщо саджанці у вас з'явилися пізно, восени потрібно їх прикопати в місці, куди потрапляє багато снігу і де він довше затримується. Важливо накрити деревця ялиновим гіллям, а викопувати їх можна тільки навесні.

Посадка навесні має ряд особливостей:

  • фахівці рекомендують саджанці купувати саме восени і зберігати їх до весни;
  • якщо якісь частини кореневої системи пошкоджені, їх потрібно обрізати, а місця обрізки обробити товченим активованим вугіллям
  • перед посадкою коріння потрібно вона кілька годин занурити в воду;
  • ділянка повинна бути сонячним, а земля - ​​нейтральної реакції. Бажано, щоб вона була піщана, супіщаних або суглинних. При цьому важливо зробити дренаж. Якщо кислотність ґрунту підвищена, потрібно насипати вапно і все перемішати. Варто пам'ятати, що органічні добрива можна вносити разом з вапном. Відстань між деревами має бути не менше 3 метрів. Є самозапильних сорту і перехресно запилюється. Якщо у вас другий варіант, потрібно садити відразу кілька сортів - не менше чотирьох дерев.
  • <> грунт потрібно підготувати ще в осінній період. Багатий верхній шар землі знімають і змішують з перегноєм. Сюди ж додають один кілограм золи, 25 г хлористого калію і 40 г суперфосфату. Важливо відразу вбити паличку, яка буде в майбутньому слугуватимуть опорою для саджанця;
  • після того, як ви посадите саджанець, навколо стовбура треба зробити поглиблення, навколо якого у вигляді кола насипати землю, куди і буде здійснюватися полив. Після того, як волога вбереться, потрібно місце замульчувати.

Вирощування вишні також включає і догляд. Є прості правила технології догляду:

  • вносити добрива не потрібно перші кілька років;
  • щоб залучати комах-запилювачів, дерева потрібно обприскати розчином їх води і меду;
  • навесні також проводиться Формування крони. При її формуванні також потрібно зрізати пошкоджені гілки;
  • поливати вишню потрібно так, щоб земля промокав на глибину близько 45 см. У листопаді проводять останній полив - земля повинна промокнути на 80 см. Це допоможе дереву легше перенести зимові морози;
  • важливо регулярно рихлити землю і знищувати бур'яни;
  • щоб створити хороші умови для нормального росту вишні, потрібно періодично проводити профілактичні роботи із запобігання появі хвороб і шкідників;
  • при підготовці дерева на зиму потрібно повністю прибрати все опале листя, замульчувати пристовбурні кола, а сам стовбур укутати повстяним матеріалом.

Вишня розмножується різними способами. Її розмноження може бути живцями, кореневими відростками, насінням, щепленням. Найкраще розмножувати культуру вегетативно. Насіннєвий спосіб часто не використовують, але якщо ви плануєте робити щеплення, то саме таким чином підщепи і вирощуються.

Як видно, садити і доглядати за вишнею дуже просто. Головне - встигнути в термін посадити саджанець, або грамотно його « законсервувати » на зиму до наступного року. Регулярні обрізки, поливи, розпушування землі - все це дозволить дереву давати хороші врожаї. До того ж сьогодні є багато різних сортів, а тому у вас буде можливість вибрати ті дерева, які принесуть вам чимало задоволення.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку