Назад / /
Корисні властивості кизилу фото-0

Корисні властивості кизилу

Їстівний кизил – це невелике деревце, плоди та квіти якого цінуються за корисні та лікувальні властивості. З кисло-солодких ягід можна приготувати домашні сік, джем та настойки. Які види кизилу цінуються в народній медицині, а які неїстівні, що міститься в плодах і як вони діють – докладніше у статті.


Кизил (Cornus mas): опис та різновиди


Кизил, також відомий, як «чортова ягода», є чагарником або невеликим деревом із сімейства кизилових. Спочатку рослина зустрічалася в районах південно-східної та центральної Європи, а також Західної Азії. Сьогодні завдяки своїм оздоровчим та декоративним властивостям культуру вирощують у багатьох країнах, у тому числі в Росії.

Трав'яна сировина – квіти, листя та плоди. Крихітні жовті суцвіття збирають на весні, а ягоди дозрівають наприкінці літа або восени.

Плоди мають довгасту форму та яскраво-червоне забарвлення. Велике довгасте насіння оточене ароматною м'якоттю з кислим і терпким смаком. Плоди зберігають у сушеному чи замороженому вигляді. Збір проводять після заморозків, коли вони впадуть із гілок.

У Європі зустрічаються різні види кизилу, переважно неїстівні, які виростають у природних умовах або вирощуються в декоративних цілях. Один із найпопулярніших – кизил звичайний (Cornus sanguinea). Латинська назва рослини походить від кривавого кольору молодих пагонів, які вони набувають восени.


kizilplod2-min.jpg


Плоди кизилу звичайного блакитно-чорного кольору. Хоча він вважається їстівним, рослина не користується популярністю через неяскравий смак. Речовини, що містяться в м'якоті, дуже розріджують кров, тому ці ягоди слід вживати після консультації з лікарем.

Один із їстівних видів – це японський кизил (Cornus kousa). Рожево-червоні ягоди нагадують малину та полуницю. У нього досить жорстка шкірка, під якою знаходиться жовтогаряча м'якоть із солодким смаком.


Чим корисний кизил


У стиглих плодах кизилу міститься велика кількість простих цукрів (7-9 г на 100 г) та органічних кислот (наприклад, яблучної або винної), а також дубильних речовин, які надають терпкий кислуватий присмак. М'якуш багатий мінералами, а саме – калієм, кальцієм, магнієм, залізом, цинком, міддю та марганцем.

Також у складі присутні антиоксиданти, такі як вітамін С (200 мг на 100 г), каротини та поліфеноли (антоціани). Кількість останнього компонента, насамперед у шкірці, становить понад 900 мг на 100 г.

Завдяки високому вмісту вітаміну С та заліза плоди кизилу допомагають запобігти анемії. Залізо входить до складу гемоглобіну, який відповідає за транспортування кисню до клітин, тому перероблені ягоди допомагають правильному насиченні організму киснем.

Завдяки кровотворному ефекту кизил корисний жінкам, які мають проблеми з рясними менструаціями та порушенням циклу.

Провітамін А та інші речовини в ягодах благодатно впливають на шкіру, волосся та нігті. Вони регенерують та живлять тканини, а також є потужними антиоксидантами.

Велику цінність становлять органічні кислоти та фітонциди, що мають протизапальні та в'яжучі властивості. Дубильні речовини мають зміцнюючий ефект – свіжий сік допомагає при діареї та шлункових коліках. Його можна давати, зокрема, дітям.


kizilplod1-min.jpg


Клітковина в м'якоті є водорозчинним пектином, який відповідає за абсорбцію надлишкового холестерину і токсинів з їжі, що надходять у шлунок.

Компоненти кизилу також прискорюють обмін речовин, тому його рекомендують для людей із надмірною вагою, проте варення та джеми мають бути без цукру.

Дослідження довели сприятливий вплив кизилу на полегшення симптомів грипу та стенокардії, пов'язаних з лихоманкою та болем, а також діареї. Активні фруктові компоненти чагарника підвищують чутливість клітин до інсуліну, пригнічують утворення атеросклерозу та захищають печінку. Вони обмежують розподіл аномальних клітин, цим захищаючи від розвитку ракових пухлин.


Дія та застосування кизилу


У натуральній медицині кизил використовується для лікування застуди та грипу, як жарознижувальний засіб. Він ефективно підтримує імунну систему.

Рослинну сировину застосовують для полегшення симптомів мігрені та подагри. Обгортання та ванни з відваром з листя та кори допомагають при ревматичних болях.

З плодів готують м'ясні соуси, джеми, мармелад, варення, сік, сироп та лікер.


Чай з кизилу


Корисний при проблемах із травленням, особливо при бактеріальній діареї. 1 ст. ложку сушених ягід заливають окропом, настоюють протягом 15 хвилин. Такий напій ідеально підходить для лікування застудних захворювань. На відміну від інших трав'яних зборів, чай із кизилу можна пити без обмежень.


Настойка з кизилу


kizilplod4-min.jpg


Має сечогінну дію, сприяє очищенню нирок та печінки, знижує кров'яний тиск, бореться з бактеріальними, вірусними та грибковими інфекціями. Настоянка також допомагає при розладі шлунку.

Склад:

• 1 кг стиглих плодів;

• 0,5 л спирту 60-70%;

• 0,5л горілки 40%;

• 100 г рідкого меду (або 0,5 кг цукру)

Приготування:

1. Стиглі плоди вимити і перекласти в банку, намагаючись не пошкодити шкірку.

2. Залити спиртом та горілкою. Закрити кришкою та поставити на 6 місяців у темне тепле місце.

3. Після цього розчин процідити і додати мед, закрити банку і відставити на місяць.

4. Рідину знову процідити, розлити по пляшках і зберігати у прохолодному місці.

Готову настоянку приймають у невеликих кількостях – у середньому 15–40 мл на добу (до 2–3 ст. л.).

Оскільки настойка містить спирт, її не рекомендується приймати дітям, вагітним і жінкам, що годують, а також при прийомі деяких ліків.


Сік кизилу: користь


Свіжий сік корисний для зміцнення організму, наприклад під час одужання. Він підтримує стан кровоносних судин та нирок, а також допомагає зупинити діарею.

Інгредієнти:

• 1 кг плодів;

• 3 літри води;

• 400 г цукру.

Приготування:

1. Насипати в каструлю попередньо вимиті ягоди, розім'яти або наколоти вилкою, залити окропом, накрити кришкою і відкласти до наступного дня.

2. Злити рідину і довести до кипіння, залити плоди соком і відставити на день, потім повторити процедуру наступного дня і відкласти ще на 2 дні.

3. Процідити та варити 9 хвилин. Додати цукор і довести до кипіння. Розлити по пляшках, перед цим простерилізувавши тару.

Користь кизилу у такому складі очевидна.


Рецепт варення з кизилу


kizilplod5-min.jpg


Склад:

• 1 кг ягід;

• 400 г цукру.

Процес приготування:

• Вимити кизил, пропустити через сито, змішати м'якоть із цукром і відставити на кілька годин.

• Потім нагріти масу до загусання – крапля варення, що впала на холодну тарілку, не повинна розтікатися.

Властивості кизилу недооцінені. Це рослина, яка допомагає при застудах та багатьох інших захворюваннях. Лікувальні властивості кизилу відомі не одну сотню років та перевірені часом.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку