Назад / /
Мигдаль: посадка і догляд фото-0

Мигдаль: посадка і догляд

Мигдаль – це декоративне листопадне рослина, цінується не тільки за привабливий вигляд, але і смачні плоди, які деякі помилково вважають горіхами. Вирощування мигдалю не вимагає багато зусиль. Рослина невибаглива до складу грунту, відрізняється високою силою зростання, швидко адаптується на новому місці.

Мигдаль: посадка і догляд фото-1

Опис культури

Мигдаль відноситься до сімейства Рожевих, його вирощують як чагарник або на штамбі. Дерево досягає максимальної висоти 6 метрів, чагарник не перевищує двох метрів.

Коренева система потужна, основні скелетні корені глибоко проникають в грунт, завдяки цьому доросла культура здатна забезпечувати себе вологою самостійно.

Рослина формує два види пагонів:

  • короткі – регенеративні;
  • довгі – вегетативні.

Листові пластини ланцетової форми з загостреним кінчиком, темно-зеленого забарвлення.

Особливістю мигдалю є здатність цвісти тоді, як на гілках тільки утворюються листя. У цей період пагони густо прокриваются білими або рожевими суцвіттями, що складаються їх численних, 5-пелюсткових бутонів, розміром до 2,5 см з приємним ароматом.

Мигдаль: посадка і догляд фото-2

Після цвітіння утворюються плоди з бархатистою зеленої поверхнею. Після дозрівання м'якоть легко відділяється від кісточки, що досягає розміру від 2,5 до 4 см.

Плодоношення настає на 4-5 рік після посадки в саду. Перші врожаї не дуже рясні, кількість плодів збільшується в міру зростання культури, за умови правильної агротехніки. Максимальний обсяг плодів отримують після 10 років вирощування, життєвий цикл культури становить 50 років.

Для отримання високого врожаю важливо враховувати, що рослина частково самобесплодни, і для повноцінного запилення потрібно кілька рослин.

Для вирощування в культурі з метою отримання плодів, використовують сорт мигдалю солодкого. Також існує вид мигдалю гіркого, він цінується за декоративність (див. Фото).

Мигдаль: посадка і догляд фото-3

Дерево мигдаль: посадка і догляд

Вибір ділянки

Незалежно від сорту, посадка мигдалю виконується на сонячний ділянку, захищений від вітру. При посадці кількох рослин, відстань між ними має бути не менше 3 метрів.

Мигдаль добре росте на легкому суглинному грунті, добре пропускає вологу і повітря. Якщо грунт виснажений, необхідно:

  • за два тижні до посадки викопати посадочні лунки розміром 60 * 60 см і глибиною 70-80 см;
  • на дні створити дренажний шар, використовуючи дрібний щебінь, керамзит тощо;
  • зверху насипати поживну суміш, що складається з однієї частини піску, двох частин перегною, трьох частин листової землі. Також необхідно додати 300 г суперфосфату.

Якщо ділянка має підвищену кислотність, в посадкову лунку додають 200 г доломітового борошна або гашеного вапна.

Посадка

Посадка виконується через два тижні або пізніше, після облаштування місця посадки. Найкращий час для посадки осінь.

Перед посадкою в лунку встановлюють опорний кілочок, потім:

  • кореневу систему саджанця рівномірно розподіляють в лунці;
  • місце щеплення має залишатися вище рівня землі, при необхідності на дно насипають грунт;
  • далі коріння акуратно засипають землею;
  • землю злегка утрамбовують;
  • саджанець фіксують до опори;
  • виконують полив, використовуючи не менше 10 літрів води;
  • поверхню мульчують, при цьому мульча не повинна закривати або стикатися з кореневою шийкою.
Мигдаль: посадка і догляд фото-4

Якщо неможливо виконати посадку восени, найкращий час для процедури, рання весна, до початку сокоруху.

Догляд за мигдальним деревом

Після того як рослина приживеться, догляд включає стандартну агротехніку.

  • Полив – молоді саджанці вимагають зрошення раз в 14 днів. Доросла рослина поливають раз на місяць, при наявності дощів поливи скорочують.
  • Підживлення - рослина вимогливо до азоту. Його вносять ранньою весною, поливаючи всю площу пристовбурного кола, розведеним у воді комплексом.
  • Профілактика хвороб та шкідників – обробку виконують ранньою весною і в кінці вегетації. При цьому використовують бордосскую рідина або аналогічні препарати.
  • Обрізка – санітарну обрізку виконують ранньою весною, до сокоруху. Формують крону після цвітіння, за аналогією з фруктовими деревами, створюючи три яруси скелетних гілок. Після того як крона буде сформована, виконують обрізку на 3-4 вічка, видалять гілки ростуть усередину.
Мигдаль: посадка і догляд фото-5

Розмноження

Мигдаль розмножується насінням, відведеннями і кореневої порослю.

  • При пророщування насіння необхідна стратифікація, після якої насіння висаджують у відкритий грунт.
  • Після обрізки утворюється коренева поросль. Бажаючи розмножити культуру, відростки не видаляють, а восени відкопують і пересаджують їх на інше місце.
  • Щоб проростити відводок, гнучкий втечу фіксують на землі, засипають землею шаром до 20 см. Щоб сформувалася коренева система, буде потрібно не менше року. Протягом цього часу поверхню очищають від бур'янів, зволожують, мульчують.

Виконуючи вищенаведені рекомендації, вирощування і догляд за мигдалем не потребує багато часу і сил. При цьому ви зможете насолоджуватися красою рослини і отримати хороший урожай смачних і корисних плодів.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку