Назад / /
Коккомікоз черешні фото-0

Коккомікоз черешні

Черешня - визнана королева дачної ділянки. Соковиті ягоди багаті вітамінами, поліфенолами, антиоксидантами, а ще містять кальцій, необхідний для здоров'я кісток. Вживання черешні рекомендовано діабетикам, а також людям, охочим схуднути, адже її калорійність - всього 50 ккал. Ягоди допомагають при застуді, володіючи відхаркувальні і очисними властивостями. З м'якоті роблять маски, які тонізують і омолоджують шкіру.

Черешню можна вживати не тільки свіжою, а й у вигляді компотів, джемів, желе. Іноді її подають до м'ясних і рибних страв. Сік черешні рекомендують людям, що страждають від безсоння. Завдяки речовині серотоніну, що взаємодіє з мелатонином, сон стає більш глибоким і якісним. Особливо корисні ягоди для літніх людей як профілактика хвороби Альцгеймера. Якщо вірити опису корисних властивостей - темно-червона черешня сприяє зниженню тиску і відновленню після важких фізичних навантажень.

Черешня швидко зростає, відрізняється стійкістю до холодів, але при цьому схильна до хвороб, особливо в молодому віці. Одне з найпоширеніших захворювань - коккомикоз черешні. Іноді страждають і інші культури: алича, черемха, абрикос, слива. На фото можна побачити наслідки хвороби. Інфекцію викликає грибок Coccomyces hiemalis, який поширюється вітром і здатний пережити зиму в заражених листі. Якщо вчасно не вжити заходів, можна втратити урожай і навіть позбутися молодих саджанців. Цей же грибок стає причиною і іншої хвороби - монилиоза. Боротьба із захворюванням кісточкових повинна бути різнобічною.


kokomikoz2-min.jpg


Хвороби черешні - небезпечний грибок


Під час хвороби листя черешні покриваються червоними крапками, жовтіють і швидко обпадають. Іноді інфекція поширюється на пагони рослини і навіть плоди. Якщо не вжити заходів, саджанець зачахне, втратить більшу частину листя і незабаром загине.
Викликає хвороба грибок - Coccomyces hiemalis, який вражає і найближчих родичок черешні - вишню, персик і абрикос. Якщо умови сприятливі, то інфекція поширюється стрімко. Грибок «любить» теплу і дощову погоду, яка часто буває на початку літа. Розносяться суперечки вітром, а зимують в опалому листі. Урожай зазвичай непридатний в їжу - ягоди стають кислими і водянистими.


Коккомікоз черешні і лікування


Для лікування культури використовують препарати, що містять мідь. Добре допомагає обприскати хворе рослина і землю під ним розчином купоросу або препаратом Абіга-Пік, який розводять в пропорції 50 мл на 10 літрів води. Важливо не упустити час, і почати лікування черешні на ранній стадії - при появі перших уражених листя. Потім необхідно повторити процедуру після зняття врожаю.

Якщо лікування не допомогло, доведеться вирізати хворі пагони і засохлі гілки і ще раз обробити деревце. Восени опале листя слід зорати глибоко в землю.


kokomikoz5-min.jpg


Добриво - як спосіб лікування


Хвороби черешні коккомикоз в тому числі добре лікувати підгодівлею в вигляді натуральних добрив. Черешня любить підживлення і з вдячністю ставиться до них.

1.     Кавова гуща - відмінне добриво. Збережіть кавову гущу після того, як вип'єте чашку кави. Використана кавова гуща - ідеальне натуральне добриво для рослин, яким необхідні кислі грунти, наприклад, для черешні і аличі.
Як приготувати добриво з кавової гущі? Перш за все знадобиться приблизно шість чашок кавовій гущі на 20 літрів води. Залиште суміш на 2-3 дня. Нарешті, нанесіть Добриво на коріння рослин.
Ви також можете нанести невелику кількість кавовійгущі на коріння рослин. Однак будьте обережні, не перестарайтеся, так як занадто кислий грунт може завдати шкоди рослинам.

2.       Яєчна шкаралупа в якості добрива - ідеальна в якості натурального добрива для таких рослин, як перець і помідори. Більш того, вона запобігають гниття.
Високий вміст кальцію в яєчній шкаралупі ідеально підходить практично для будь-якого фруктового рослини.
Для використання шкаралупи у вигляді добрива, спочатку ретельно її просушіть. Потім розітріть шкаралупу в порошок. Нарешті, нанесіть порошок на грунт навколо рослин. Це відмінна профілактика проти коккомікоза.

3.       Деревна зола - прекрасне поживна речовина для рослин. Однак вона повинна бути з необробленої деревини і не містити хімікатів. Додатковою перевагою є те, що зола захищає рослини від шкідників. Використання деревної золи в якості повністю натурального добрива сприяє дозріванню рослин, особливо плодових. Ще це відмінний пестицид. Однак зола не рекомендується для підвищення pH грунту.
Як удобрювати золою? Досить розвести золу в системі поливу рослини. Ви також можете покласти трохи золи навколо стебел (не торкаючись до них) і закопати її під шаром грунту.

Використання деяких з цих натуральних добрив допоможе вам уникнути застосування токсичних і небезпечних у багатьох відношеннях хімікатів, а хімічні речовини часто поглинаються рослинами. А також сприяє відмінній захисту від коккомікоза.


kokomikoz3-min.jpg


Лікування коккомікоза черешні - заходи профілактики


Так як хвороба поширюється дуже швидко, легше її попередити, ніж лікувати.

  • Насамперед потрібно навести порядок в саду. Прибрати сміття та зламані гілки, побілити молоді дерева, спалити опале листя. Важливо вчасно вилікувати всі хворі рослини.

  • Для попередження коккомікоза і інших захворювань плодових дерев рекомендується перекопати грунт в саду.
  • Фунгіциди можна використовувати і для профілактики. В ідеалі дерева обробляють, як тільки зав'язалися нирки.
  • Слідкуйте за погодою. Якщо в травні та на початку червня часто йдуть дощі, доведеться повторити обприскування.
  • Деякі сорти черешні менше інших схильні до грибкових захворювань, але нітрохи не поступаються за смаковими якостями. Особливо популярні сорти «Північна», «Тютчевка», «Ревна», «Фатеж», «Італійка». Вони ж стійкіші до перепадів температури і весняних заморозків.


kokomikoz4-min.jpg


Коккомікоз завдає величезної шкоди молодим саджанців, знижує врожайність і стійкість до морозів. Особливо вразливі перед грибком ослаблені рослини. Тільки профілактика і своєчасне лікування зможуть уберегти черешню від інфекції. І тоді деревце ще довго буде радувати свого власника смачними і корисними плодами.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку