Назад / /
Коли садити фруктові дерева фото-0

Коли садити фруктові дерева

Посадка фруктових дерев - відповідальний захід, так як від цього залежить, наскільки вони будуть родючими і як пристосуються до нових умов. Найчастіше агрономи радять висаджувати молоді саджанці восени.

Це час посадки фруктових дерев оптимальне. Саме в цей період створюються всі умови для повноцінного зростання фруктового дерева. Але деякі садівники висаджують саджанці навесні, але для цього підбирають спеціальну погоду, щоб був дотриманий температурний режим.

Коли садити фруктові дерева в Україні

Якщо висаджувати плодові дерева навесні, то необхідно дочекатися поки грунт повністю відтане і прогріється. Грунт потрібно готувати, якщо на ній спостерігається підвищена вологість. Такий грунт прийнято вважати важким.
Не можна висаджувати дерева біля будинку або забору, так як коренева система може порушити фундамент.

Найкраще висаджувати саджанці в саду, щоб в подальшому вони не завдали шкоди навколо стоять будівель або проводам. На ділянці не повинно бути протягів. Деякі види фруктових дерев повинні бути висаджені під прямими сонячними променями.

posadka2-min.jpg

Посадка плодових дерев

Які плодові дерева садять в весняний період - теплолюбні саджанці фруктових дерев, наприклад, абрикос або персик. При посадці теплолюбних саджанців навесні ризик нічних заморозків зводиться до мінімуму, і температура повітря буде тільки збільшуватися, що сприятливо впливає на фруктове дерево, і воно починає активно рости. Навесні також помірна вологість грунту, що також є перевагою.

Восени саджанці і чагарники також активно вкорінюються, вони проходять «загартування» температурним режимом. За статистикою дерева висаджені восени зростають набагато швидше, ніж ті, які висаджують навесні. Саджанці, посаджені в осінній період, не так гостро потребують догляду. Тому варто вибирати цей період.
Садовод сам може визначитися в який час заповнювати свій сад, так як що осінь, що весна мають свої переваги для висадки фруктових дерев.

Як садити плодові дерева - сумісність посадки

Для отримання хорошого врожаю дуже важливо враховувати сумісність посадки, так як коренева система різних видів дерев повинна знаходитися на різних рівнях, щоб вони не боролися за поживні речовини або вологу.
Не можна допускати збіднення ґрунту, її постійно необхідно удобрювати, це дасть велику врожайність фруктового саду.
Варто також стежити, щоб на деревах не було хвороб і шкідників, як тільки щось з'являється, необхідно обробляти листя, щоб це не передалося на інші фруктові саджанці. Також не рекомендується висаджувати молоді саджанці під старими деревами, щоб вони їх не затінювали.

posadka3-min.jpg

Посадка фруктових дерев - яблуня

Дуже добре садити яблуню біля малини, так як коренева система останньої відмінно розпушує землю, що сприятливо для обох рослин. Яблуня може захистити малину від впливу гнилі. Для того щоб захистити фруктовий сад від плодожерок в ньому можна посадити клен ясенелистий, саме він виділяє фітонциди, які шкідливі комашки.
Біля яблуні не можна висаджувати: вишню, горіх, персик, черешню або смородину.

Цвітіння фруктових дерев в саду у весняний період незрівнянно ні з чим. Також такі дерева дають п'янкий аромат. Але головне їхнє завдання далеко не в тому, щоб радувати око, а, то, що вони повинні добре плодоносити. Для того щоб досягти цієї мети необхідно правильно висадити саджанці в своєму саду.

Як садять плодові дерева

Перш за все, необхідно брати якісні фруктові саджанці для посадки в своєму саду, грунт повинен бути розпушеному і помірно вологої. Яку саме викопувати яму садівник вирішує сам, дивлячись на кореневу систему дерева. Ямка глибиною в 80 см робиться для дерев зерняткових порід. Ширина такої лунки залежить від того, наскільки розрослася коренева система саджанця, в лунці у неї має бути простір для зростання і не можна допускати, щоб коріння загиналися. Якщо не витримати норму, то така рослина може погано рости, часто хворіти або взагалі засохнути.

posadka4-min.jpg

У грунт необхідно вносити мінеральні добрива. Найкраще змішувати їх з верхнім шаром землі. Дно лунки покривається дренажним матеріалом: щебінь, бита цегла або річкова галька.

Сухі корені перед висадкою саджанця найкраще обробити Корневином.
Для того щоб дерево в дальнейшем мало напрямок росту, на дно лунки ставиться невеликий кілочок. Засипається лунка грунтом з добривами. Верхній шар завжди засипається найостаннішим, так як буде з мінеральними добривами. Молоде фруктове дерево потребує частого поливу, але з часом кількість вологи необхідно зменшувати.

Правильний догляд за саджанцями

У перші пару років за молодим садом необхідно правильно доглядати і приділяти деревам особливу увагу. Складові догляду за фруктовими саджанцями:

  1. Стежити за вологістю і поживними речовинами грунту. Постійно поливати і підгодовувати.
  2. Видаляти поламані або всихають гілки.
  3. Розпушування грунту.
  4. Видалення бур'янів.

Дуже важливо стежити за тим, щоб саджанець не хворів, і на ньому не було шкідників. При наявності захворювань дерево обприскується спеціальними препаратами. Для того щоб стимулювати зростання нових пагонів і правильно сформувати крону, дерево необхідно обрізати хоча б один раз на рік.

Сумісність посадки фруктових дерев

Абсолютно для всіх фруктових дерев дуже важлива сумісність посадки, так як це впливає на родючість. Не рекомендується висаджувати дерева в безпосередній близькості один від одного. Відстань між саджанцями має бути як мінімум 2,5 м. Також варто стежити, щоб коренева система була на різному рівні в грунті, так як в противному випадку деревам буде не вистачати природних поживних речовин.

Вишня

Добре росте вишня біля винограду, черешні або сливи. Не рекомендується садити поруч з грушею або смородиною. Для того щоб вишня не заразитися вілтом не потрібно висаджувати поруч пасльонові культури.

posadka5-min.jpg

Слива

Дуже добре висаджувати сливу біля бузини, клена або бузини. Рекомендується періодично обрізати клен, щоб він не затінював сливу, тоді у неї буде багато плодів. Непогано зливу росте поряд з малиною або яблунею. Краще дотримуватися цієї схеми, тоді дерева будуть рости і плодоносити.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку