Назад / /
Груша: посадка і догляд фото-0

Груша: посадка і догляд

Груші і яблуні - це найпоширеніші плодові дерева в садах нашої країни. Багато хто любить ароматне і смачне грушеве варення, а також пиріжки з яблуками. Грушу виростити не так складно - з цією роботою впорається кожен, навіть початківець садівник.

Хоч груша і любить тепло, але сьогодні, завдяки роботі селекціонерів, виведено багато сортів, які відмінно приживаються і в нашій країні - навіть в регіонах з досить суворими зимами. Всього відомо про кілька тисяч сортів - вам точно буде з чого вибрати. При цьому кожен з них має певні обсяги врожаїв, а плоди мають різний смак, розмір, колір.

Груша: посадка і догляд фото-1

Груші не просто смачні, у них є одна особливість - їх можна вживати алергікам. Плоди мають неймовірну насолоду і аромат, а також соковитість - є сорти, грушами яких можна буквально напитися. Це єдина культура, в плодах якої є така речовина, як арбутин - він корисний для сечового міхура і нирок, перешкоджає відкладенню солей в нирках і печінці.

Вирощування груші - справа нескладна, з ним впорається кожен. Однак важливо враховувати всі особливості цієї культури і правильно підбирати сорт для свого регіону проживання. Так, є морозостійкі види, які витримують низькі температури.

Груша: догляд і вирощування

В висоту груша може вирости до 25 метрів, при цьому крона у неї дуже пишна і об'ємна. Цвісти вона почне в середині або наприкінці весни - все залежить від сорту, а також від погодних умов. При цьому цвітінням ви обов'язково будете насолоджуватися - це видовище прекрасне, а квітки виділяють приємний, тонкий аромат.

Однак садять це садова рослина саме для отримання плодів. Вони мають злегка витягнуту форму, що нагадує лампочку, всередині розташовані насіння. Але є види, у яких плоди виростають у формі кулі. Вони солодкі, соковиті, смачні і корисні. Їх можна вживати в свіжому вигляді, а також готувати компоти, джеми, варення. Грушу люблять і дорослі, і, тим більше, діти.

Як виростити грушу? Висаджувати саджанець можна і навесні, і восени. При цьому другий варіант більш надійний на думку досвідчених садівників. Але тут є нюанси. Так, якщо ви проживаєте на півночі країни, найкраще висаджувати навесні. Якщо ж на півдні - восени, так як спекотна весна в даному випадку може посприяти загибелі молодого саджанця.

Важливо правильно вибрати ділянку для посадки - він повинен бути в південній, західній, або південно-західній частині вашого саду. Тут має бути багато світла і сонця, але при цьому не повинно бути дуже жарко.

Важливою умовою є і максимально глибоке пролягання грунтових вод - в іншому випадку у рослини будуть гнити коріння. Адже вони йдуть глибоко в землю - до 8 метрів.

Посадка груші включає і такі прості правила:

  • грунт повинен бути чорноземом або сірого лісового з суглинистой підґрунтям. Якщо земля погана, бідна, піщана або важка, на ній груша рости не буде;
  • землю потрібно підготувати заздалегідь, внісши в неї органічні або мінеральні добрива. Якщо вона має кислу реакцію, потрібно додати доломітове борошно або золу;
  • посадкову яму теж потрібно підготувати. Для весняної посадки її готують з осені, для осінньої - за пару тижнів до висадки саджанця;
  • для посадки потрібно використовувати саджанці, придбані в перевірених розплідниках. На коренях не повинно бути серйозних ушкоджень, як і на самому стовбурі. За добу його потрібно опустити в стимулятор росту;
  • важливо, щоб коренева шийка була розташована вище рівня землі від 3 до 5 см;
  • коріння потрібно розпрямити в ямці, засипати їх землею і трохи утрамбувати;
  • після цього навколо пристовбурного кола роблять земельну валик і наливають туди кілька відер води;
  • саджанець потрібно прикріпити до опори - він занадто ніжний і від вітру може зламатися або зігнутися;
  • важливо і замульчувати пристовбурні кола. Але робити це потрібно таким чином, щоб мульча не торкалася стовбура - це може привести до гнилі.
Груша: посадка і догляд фото-2

Варто пам'ятати, що біля груші не повинна зростати горобина, так як вона схильна до різних поразок шкідників, які легко передаються саме груші.

Агротехніка груші включає і особливий догляд. Якщо ви все будете робити правильно, дерево віддячить багатим урожаєм. Отже, догляд за грушею включає такі моменти:

  • земля біля груші завжди повинна бути чистою - тут не повинно бути бур'янів;
  • молоді деревця в перші роки росту потрібно вкривати на зиму;
  • поливати в перший рік росту потрібно один раз в тиждень, а потім пару раз на місяць, але виливати більше 2 відер на одне дерево;
  • після поливів землю потрібно розпушувати;
  • для підгодівлі можна використовувати органіку. Груша не любить добрива з великим вмістом азоту. Підгодовувати потрібно один раз в 3-5 років.
Груша: посадка і догляд фото-3

До домашнього догляду відноситься і регулярне формування крони, а також обрізка пошкоджених гілок. Навесні обрізати потрібно пошкоджені за зиму гілки і хворі пагони. Восени потрібно білити штамби і скелетні стебла вапном.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку