Назад / /
Фісташка: посадка, догляд, популярні сорти для вирощування фото-0

Фісташка: посадка, догляд, популярні сорти для вирощування

В даний час доступні сорти, які добре ростуть і дають урожай в кожному регіоні України, за умови виконання агротехніки.

Опис культури

Фисташка - це багаторічна листопадне дерево. У тропіках і субтропіках рослина також вирощують в формі чагарнику, там культура є вічнозеленою. У дикій природі фісташка зростає на схилах гір, добре переносить недолік вологи і низьку температуру.

Фісташка: посадка, догляд, популярні сорти для вирощування фото-1

В нашій країні культуру вирощують у відритому грунті або в домашніх умовах. після посадки саджанці фісташки дерева утворюють потужну кореневу систему. Вона розростається в ширину і глибоко йде в землю. Тому відстань до інших дерев має бути не менше 5 метрів. А при вирощуванні в діжках використовують місткі ємності.

Морозостійкі сорти витримують температуру – 30 градусів врожайність дорослого дерева досягає 25 кг.

Популярні сорти

Для вирощування на дачі і в комерційних цілях, селекціонерами створені сорти, які мають компактну крону, що дають високий урожай. Розглянемо характеристики найбільш затребуваних культур.

  • Амелія – в залежності від клімату, дерево досягає висоти від 4 до 7 метрів, формує розкидисту крону. Цвітіння настає в квітні, плоди дозрівають у вересні. Плодова зрілість настає на 6 рік вирощування. Шкаралупа горіха щільна, світла. Ядро сухе, в міру тверде, зеленуватого кольору, з відчутним солодким смаком.
  • Альбіна – морозостійкий, високоврожайний сорт, плодоношення щорічне. Горіхи дозрівають у вересні - жовтні, мають приємний солодкуватий смак, горіхове післясмак. Рослина жаростійкий, стійко переносить недолік вологи.
  • Киргизька – дерево має високий імунітет до хвороб і шкідників, морозостійко. Плодова зрілість настає на 5 рік вирощування, плоди формуються кистями, що спрощує збір врожаю. Вони мають рівну овальну поверхню, цінуються за солодкий смак.
  • Гірська перлина - дерево має компактні розміри, досягає висоти 4 метрів. Кістянки дуже великі, круглої форми з хорошим смаком. Урожай збирають у вересні. Сорт відрізняється стійкістю до хвороб, шкідників, морозам.
Фісташка: посадка, догляд, популярні сорти для вирощування фото-2

Фисташка посадка і догляд: особливості

Фісташкове дерево є дводомних. Для отримання зав'язі і плодів, необхідно перехресне запилення, для цього на ділянці забезпечують вирощування фісташки жіночого і чоловічого типу. Одне чоловіче дерево здатне обпилити до 10 жіночих рослин. Посадку культур виконують групами, витримуючи при цьому необхідне для повноцінного росту відстань.

Посадка фісташки

Через те, що саджанець після посадки у відкритий грунт активно формує кореневу систему, пересадку фісташка переносить хворобливо. Тому місце посадки вибирають, так, щоб дереву було достатньо світла і місця для розвитку.

Рослина віддає перевагу кам'янистий, піщаний грунт, також підійде супіщаних грунт нейтральною або слаболужною реакції. Важливо, щоб грунтові води залягали на глибині не вище 2 метрів.

Посадкову лунку готують завчасно, для цього:

  • викопують яму, об'ємом 50 літрів;
  • заповнюють її на третину поживною сумішшю з: родючого грунту, перегною і піску в рівних кількостях.

При посадці кореневу систему саджанця рівномірно розподіляють руками і акуратно засипають землею. При цьому треба стежити, щоб коренева шийка залишалася вищою за рівень землі.

Фісташка: посадка, догляд, популярні сорти для вирощування фото-3

Після того як яма засипана наполовину виконують полив так, щоб земля до самого коріння добре промокла. Після того як вода повністю вбереться, засипають лунку повністю, виконують ще один полив. Щоб зберегти вологу, і не допустити утворення кірки, поверхню мульчують.

Вирощування і догляд за фісташкою

Доросле дерево фісташки не вимагає багато уваги з боку людини. Догляд за фісташкою в перший рік посадки вимагає регулярного поливу (один раз на тиждень або рідше, якщо йдуть дощі), видалення бур'янів, розпушування і мульчування грунту. Перед морозами стовбур саджанця загортають мішковиною або агроволокном.

Догляд за дорослим деревом включає:

  • полив – тільки в посушливий період, при цьому використовують до 30 літрів води;
  • підгодівлі – 3-4 рази протягом сезону: ранньою весною, в період бутонізації, в період формування плодів і після збору врожаю. Для добрива використовують мінеральні комплекси з азотом, калієм і фосфором.
  • профілактичну обробкувід шкідників – ранньою весною по набухають нирках і після цвітіння;
  • обрізку – навесні видаляють сухі і поламані гілки, а також пагони, що ростуть усередину крони або загущаючі її.

Перед морозами стовбур дорослого дерева захищають від гризунів мішковиною або іншим матеріалом.

Вирощування в домашніх умовах

Фісташка: посадка, догляд, популярні сорти для вирощування фото-4

Фісташки нескладно виростити на підвіконні. Для цього в спеціалізованих магазинах набувають якісні компактні саджанці чоловічого і жіночого типу. Після посадки в ємність, рослина в перші шість тижнів формує кореневу систему. У цей час ріст надземної частини майже не відбувається.

В перший рік вирощування виконують регулярний полив. У міру зростання культури, необхідна пересадка в більшу ємність. При цьому виконують перевалку кореневої системи разом з грудкою землі.

Пересадку і обрізку виконують ранньою весною. За допомогою обрізки можна сформувати крону у формі бонсай. Домашнє дерево підгодовують раз в місяць, при цьому використовують готові мінеральні комплекси. Виконуючи ці рекомендації, перший урожай отримують на 5-6 рік вирощування.

Корисні властивості фісташки

Плоди фісташки багато хто називає горіхами. Насправді це кісточка плода. Вона багата поживними речовинами, цінується за корисні властивості. У Кістянки фісташки містяться:

  • вітаміни;
  • мінерали;
  • жири.

При помірному споживанні в їжу:

  • виявляється легкий жовчогінний ефект, це усуває застій жовчі, перешкоджає утворенню каменів;
  • зв'язується і виводиться холестерин;
  • нормалізується робота шлунково-кишкового тракту.
Фісташка: посадка, догляд, популярні сорти для вирощування фото-5

Фисташка – це незамінний інгредієнт в кулінарії, диететические харчуванні. Вона добре засвоюється організмом, швидко і на тривалий період дає відчуття ситості.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку