Назад / /
Чим хворіють троянди і як їх лікувати? фото-0

Чим хворіють троянди і як їх лікувати?

Роза - найкрасивіша квітка, яку у своїй садовій колекції хоче мати кожен власник дачної ділянки або приватного будинку. Троянди бувають різні і за типом зростання, і за розміром, забарвленням бутонів. У будь-якому випадку, якщо виростити ці квіти, клумба по-справжньому буде гарною та оригінальною.

Але троянди, як і багато інших декоративних рослин, схильні до різних захворювань. Важливо не тільки час лікувати квіти, але й вчасно вживати заходів щодо профілактики.

Хвороби троянд та їх лікування: основні види захворювань та способи їх усунення Троянди не просто так заслужили звання «капризних квітів». Насправді, якщо за ними неправильно доглядати або недостатньо приділяти увагу, ці рослини будуть відразу атаковані комахами-шкідниками або різними грибками. Є багато фото в мережі, завдяки яким можна визначити ту чи іншу хворобу.

Є такі основні захворювання троянд та їх лікування:

  • церкоспороз - це грибок, в результаті дії якого можна замінити темні плями на листі троянд, а згодом навколо них з'являється кільце фіолетового кольору. Все, що знаходиться всередині плями, починає відмирати. Лікування проводиться за допомогою спеціальних фунгіцидів. Дуже важливо видалити та знищити уражені листочки. Землю при цьому захворюванні потрібно обробити препаратами, у складі яких є мідь;
Чим хворіють троянди і як їх лікувати?
  • чорна плямистість. Її головна ознака – це плями на листі чорного кольору. Це захворювання дуже поширене і з ним хоча б раз зіштовхується садівник, який вирощує троянди. Сьогодні є багато сортів, які мають добрий імунітет до цього захворювання, але при цьому не можна сказати, що якийсь конкретний сорт повністю захищений від зараження. Цей грибок дуже любить тепле та вологе середовище, що часто буває влітку. І якщо поруч є заражена рослина, суперечки обов'язково поширяться всюди. Максимум тричі на сезон потрібно обробляти спеціальними препаратами з тріазолом. Коли відбуватиметься підготовка троянд до зими, потрібно у кущів зірвати все листя та спалити;
Чим хворіють троянди і як їх лікувати?
  • борошня роса - ця хвороба зустрічається дуже часто. У нього є такі характерні симптоми, як скручене листя, вкрите білим нальотом. Збудник хвороби – грибок, який любить перепади тепла та прохолоди, а також вологості та сухості. Важливо, щоб троянди росли на місці, що добре провітрюється, також потрібно добрива вносити рідко і дозовано. Є спеціальні препарати для боротьби із цим захворюванням;
  • іржа. У теплу та вологу погоду може з'явитися іржа. На листі в різні пори року можуть з'являтися яскраво-жовтогарячі або бурі плями, які дуже нагадують іржу. Листя та пагони потрібно обов'язково зрізати та спалити, щоб не заразилися грибком та інші рослини. Для профілактики можна навесні обробляти троянди, а саме вносити позакореневе підживлення 0,3% калійної селітри.

Це основні грибкові хвороби, але є ще й таке захворювання троянд, як бактеріальний рак. Заразитися квітка може через неправильне обрізання, через зламану гілку або в процесі неакуратної пересадки. У районі кореневої шийки можна помітити нарости, які багато хто вважає природним процесом утворення ущільнень у районі щеплення. Але через якийсь час наростів стає більше і вони темніють. На жаль, у цьому випадку троянду врятувати не вдасться – її потрібно викопати та знищити.

Основні хвороби троянд включають і таке вірусне захворювання, як мозаїчна різуха. При ньому можна побачити на листі жовті плями. Воно не заразне, а передається через щеплення або підщепу. Вилікувати рослину теж не можна.

Догляд за трояндами та їхні хвороби: опис комах-шкідників

Не лише хвороби вражають троянди. Серйозну шкоду можуть завдати і комахи-шкідники:

Чим хворіють троянди і як їх лікувати?
  • розанна попелиця. Це дуже маленька комаха, яка часто має ніжно-зелене забарвлення. Нашкодити може не тільки трояндам, а й усьому саду. Попелиця здатна випити всі соки з рослин, а також вона є переносником різних інфекцій. Тлю потрібно збирати руками та знищувати або обробити рослини спеціальними інсектицидами;
  • садовий хрущик. Це дуже поширена комаха, яку можна побачити не тільки на квітах, а й на газоні, плодових та ягідних чагарниках та деревах. Жучка побачити дуже просто, порівнявши з фотографіями у мережі – він великий і має насичений коричневий колір спинки. З'їдає бутони і листя, залишаючи лише їх скелет;
  • пиляльник. Це комаха, яка робить надрізи на листі. З'їдає молоді пагони, які відразу починають темніти і відсихати. Виглядає пильщик як невеликі зелені гусениці. Важливо вчасно обрізати усі пошкодженічастини, а також обробити всі рослинами спеціальними препаратами.

Це найпоширеніші хвороби троянд, з якими потрібно починати боротися якомога раніше. Причому це стосується і грибків, і комах - шкоди вони завдають швидко і можуть постраждати всі рослини на вашій клумбі. Добре, що сьогодні у продажу є величезна кількість ефективних засобів для боротьби з напастями.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку