Назад / /
Алича: всі секрети по вирощуванню і догляду за деревом фото-0

Алича: всі секрети по вирощуванню і догляду за деревом

Айва - це популярне в нашій країні плодове дерево.

Її можна зустріти і в садах на приватних ділянках, і на дачах. Є прямою «одичкою» сливи. Більш того, назва з азербайджанського перекладається як «дрібна зливу». У природі можна часто зустріти на півдні України, а також у багатьох інших країнах.

Опис аличі

Алича - це дерево або чагарник, яке може бути як зовсім карликовим - до 1,5 метра у висоту, так і бути дуже великим - до 10 метрів. Це садова рослина має розкидисту крону. Цвітіння у аличі нічим не відрізняється від сливового. Починається воно в травні.

Плоди соковиті, солодкі, ароматні, можуть бути круглими або видовженими, в діаметрі становлять до 3 см. Всередині знаходиться кісточка. Алича буває самих різних кольорів: зелена, рожева, фіолетова, жовта, і інші. Розмноження культури може проводитися різними способами. Розмножується вона кореневими живцями або відростками, насінням.

В кісточці є масло, яке за своїми характеристиками дуже схоже на мигдальне, і навіть в деяких випадках краще за нього. Плоди дозрівають в різні терміни. Плодоношення буде залежати від сорту рослини - з липня і до початку осені. Алича в середньому живе близько 50 років.

В основному всі сорти аличі самобесплодни. А тому вам потрібно посадити як мінімум два саджанця, які і будуть запилювати один одного. Важливо, щоб цвітіння у них було в один і той же час. Якщо ви навіть біля Самоплодность рослини посадите ще одне, це тільки піде на користь, адже врожаї будуть більш стабільними і рясними.

В минулому культуру вирощували тільки в місцевості, де теплий клімат. Сьогодні ж селекціонери вивели сорт, якому не страшні наші зими. Він вийшов в результаті з'єднання китайської сливи і аличі. Як підсумок, дерево дає стабільні врожаї, є морозостійким. Плодоношення починається приблизно на другий рік після посадки. Також сорт стійкий до різних поширених хвороб і навіть шкідники йому не страшні.

Але все одно ця культура не так популярна серед початківців агрономів, як інші подібні рослини. І дуже даремно. Алича - зовсім невибаглива, а плоди у неї смачні і корисні, і їх люблять і дорослі, і діти.

Посадка та догляд за аличею: тонкощі агротехніки

Як правильно посадити аличу і коли це потрібно робити, щоб дерево прижилося? Сезон посадки залежить від місця вашого проживання. Як це зазвичай і буває, якщо ви живете на півдні країни, найкраще садити дерева восени - приживлюваність в цей період вище, та й рослина в результаті буде сильнішим. Якщо ж у вас клімат не такий теплий, тоді підійде і весна. У середній смузі можна садити в будь-який період.

Вирощування аличі включає такі особливості:

  • ділянка повинна бути світлим і теплим, захищеним від протягів і холодних вітрів. Бажано, щоб він був похилий. Коли дерево захищене від вітрів, у нього більш солодкі фрукти;
  • кращої землею вважається багата суглинку;
  • коренева система аличі не йде глибоко в грунт - до 40 см. А тому рослина можна садити там, де грунтові води проходять на глибині не менше метра;
  • технологія посадки восени досить проста. Вам потрібно викопати ямку за пару тижнів до посадки глибиною близько 60 см, її розмір в діаметрі вона повинна становити 1 метр. Викопану грунт потрібно змішати з 15-20 кг перегною і 1 кг нітрофоски. Кислотність повинна бути нейтральною. Якщо земля кисла, потрібно додати вапно або крейда, якщо лужна - гіпс. При висаджуванні одночасно декількох саджанців, відстань між ними має бути не менше чотирьох метрів. При посадці коріння потрібно вмочити в бовтанку з глини з додаванням стимулятора коренеутворення. Коренева шийка може бути і заглиблена в землю, а може бути і на рівні з нею. Після цього саджанець можна полити;
  • для посадки навесні потрібно місце підготувати ще восени. Саджанці висаджують до початку сокоруху. Схема посадки така ж, як і при осінній.

Також важливо зробити опору - для цього вам потрібно в землю вбити паличку і прив'язати до неї деревце.

Доглядати за аличею зовсім не складно. Якщо ви дереву забезпечите хороші умови вирощування, воно буде регулярно давати багато плодів. Догляд за аличею включає такі роботи:

  • якщо навесні і взимку було багато природних опадів, потрібно прорити канавку, щоб йшла зайва волога;
  • навесні потрібно покрити стовбур і гілки мідним купоросом, попередньо очистивши їх від відмерлої кори;
  • в квітні можна зайнятися формуванням крони. Вам потрібно обрізати всі пошкоджені гілки. Формування аличі має на увазі і надання гарної форми кроні;
  • навесні також потрібно перекопати пристовбурні кола, внести азотні добрива, провести профілактичні роботи від шкідників і поширених захворювань;
  • якщо взимку і навесні було мало опадів, потрібно добре полити дерева, а при появі бутонів удобрити препаратами з мікроелементами;
  • влітку потрібно регулярно поливати дерева та добре розпушувати землю в пристовбурних кіл. Причому дорослі рослини вимагають куди менше вологи, ніж молоді. Також важливо зробити опори, якщо урожай обіцяє бути дуже багатим. В цей час вносять фосфорно-калійні підгодівлі;
  • в серпні важливо приділити культурі максимум уваги, так як в цей час закладаються генеративні бруньки, а також дозрівають плоди. В цей час вносять органіку;
  • восени, коли почнуть опадати листя, потрібно внести і мінеральні, і органічні підгодівлі. Перед тим, як почнеться глобальний листопад, потрібно здійснити останній полив рослини під корінь - це допоможе йому легше перенести зиму.

Підготовка до зими включає обривання залишилися листя, побілку вапном стовбура і гілок, видалення бур'янів навколо дерева. Все опале листя потрібно ретельно прибрати і спалити.

Якщо забезпечити аличі правильний догляд, грамотно робити обрізку гілок, ви досягнете не тільки того, що дерево буде виглядати доглянутим, але це позитивно позначиться і на його врожайності. Сьогодні ви можете вибрати самі різні сорти по фото, які порадують вас смачними і неймовірно корисними плодами. Так ви зможете урізноманітнити свій фруктовий сад.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку