Назад / /
Органічне землеробство: з чого починати фото-0

Органічне землеробство: з чого починати

Якщо ви вирішите зробити власний сад органічним, потрібно буде пройти такий шлях, що і фермери: відмова від застосування хімії і, як наслідок, пошук інших агротехнічних прийомів, які дозволять створити збалансовану екосистему і виростити хороший урожай.

Органічне землеробство: з чого почати

Отримувати хороші врожаї можна і без «хімії». Велика частина успіху залежить від сівозміни. Чергувати вирощувані культури на присадибних грядках реально. Це допомагає уникнути виснаження грунту. Наприклад, хорошими попередниками для моркви стануть капуста, кабачок і картопля. Після картоплі можна посадити бобові, огірок, сидерати. А, мигдаль буде добре цвісти в сусідстві з полуницею.

Як сидерати висівають фацелію, редьку олійну, конюшину, гірчицю білу, овес, використовуючи їх як в чистому вигляді, так і в сумішах. На дачі також можна висадити люпин і потім застосувати як зелене добриво.

organik3-min.jpg

Перші три роки з початку освоєння землі основна увага приділяється грунту. Потрібно заселити його грунтовими мікроорганізмами. Ефективні препарати на основі бактерій Bacillus subtilis (сінна паличка) і грибів Trichoderma. Спочатку важливо знизити інфекційне навантаження за рахунок застосування мікроорганізмів-антагоністів і підвищити родючість грунту. Це завдання виконують і сидерати - бобові, жито, гречка.

Актуальними є і препарати - деструктори стерні. Вони допомагають швидше розкладатися рослинним залишкам і пригнічують патогенну мікрофлору. За рік до запланованої посадки садових дерев або ягідних кущів готується грунт. Вноситься перепрілий компост з додаванням мікробіологічного добрива «Байкал ЕМ 1» і поле засівається сидератами. Цей прийом підвищує родючість і дозволяє боротися зі шкідниками, наприклад, личинками хруща. Для багаторічних насаджень правильна підготовка ділянки - аксіома.

Щоб біопрепарати працювали ефективно, важливо дотримуватися умов їх застосування. Пам'ятайте, що мікроорганізми в мікробіологічних препаратах гинуть під дією УФ-випромінювання, тому вносити їх потрібно в похмуру погоду.

Органічне землеробство: грядки

При обробці грунту краще відмовитися від оранки з оборотом пласта. Хорошим рішенням стане глибинне розпушування грунту. Якщо ви плануєте займатися органікою, то на своїй ділянці теж є сенс відмовитися від традиційного «переорювання» городу два рази в рік. При глибокому перекопуванні на поверхні виявляються корисні бактерії, природне середовище яких анаеробне (без надходження кисню), а «дихаючі» бактерії, навпаки, потрапляють під землю. І ті, і інші, в результаті гинуть, баланс мікроорганізмів в грунті порушується, а родючість знижується. Оптимальна поверхневе перекопування на глибину 12-15 см (наполовину штика лопати) восени, а в решту часу досить розпушування. При наявності мотоблока - за допомогою фрези. Підвищувати родючість можна і використовуючи деякі культури.

Органічний сад: вибір культур

Ягідні і плодові культури, а також їх сорти і гібриди підбираються з урахуванням грунтово-кліматичних умов ділянки. Крім того, сорти рослин повинні бути стійкі до захворювань. Так, наприклад, на ягідних плантаціях сорт Кімберлі в «органіці» не приживається. Виникають проблеми з хворобами, ягоди погано зберігаються. Зате сорт Еліан показує себе дуже добре.

Щоб суниця садова не накопичувала патогени, посадки регулярно оновлюють. При цьому, від посаджених восени рослин врожаю в перший сезон не чекають: квітки обривають. Так кущі не витрачають сили на плодоношення, стають стійкішими до впливу середовища і хвороб.

Зручна для органічного землеробства і ремонтантна малина при розрахунку на один урожай в сезон. Щорічна ранньовесняна обрізка куща не дає розвиватися збудників хвороб в місцях посадки: кожен сезон виростають нові здорові паростки.

organik4-min.jpg

Органічне садівництво: підживлення і догляд

Проблему бур'янів вирішують мульчированием, а також культиватором і ручної прополкою.

Якщо для боротьби з бур'янами в міжряддях є культиватор, то на самих грядках - ефективна тільки ручна прополка. Втім, некритична кількість кульбаб або грициків на результат не впливає, а навпаки допоможе коріння отримати додаткову кількість кисню.

На ягідних і овочевих плантаціях часто встановлюють крапельний полив і систему фертигації. Через неї до рослин в прикореневу зону надходить волога і сертифіковані біопрепарати для харчування. Застосовують і підгодівлі по листу. Зокрема, використовують добриво на основі біогумусу Вермікс (українська продукція), препарат Агронан (комплекс з 13 мікроелементів для позакореневого підживлення рослин і передпосівної обробки насіння).

Біопрепарати також застосовують і для боротьби зі шкідниками.

Як почати органічне землеробство

Важливі моменти:

• В боротьбі за урожай з комахами-шкідниками помічниками можуть бути і птиці. Синиця, на відміну від шпака, не їсть ягоди: її їжа - комахи.

• Є безліч комах-ентомофагів (одні з найвідоміших - златоглазка, сонечко, жужелиця). Вони харчуються дорослими особинами і личинками комах-шкідників.

• Ще один принцип органічного землеробства - правильний підбір рослин-сусідів. Суничного кліща від суниці садової відлякує часник.

Обприскування настоєм або відваром кропиви, валеріани, чистотілу - профілактика навали шкідників (застосовують в період активного розмноження комах). На думку багатьох фермерів, такі обробки підвищують стійкість рослин до стресу.

organik5-min.jpg

Багато що в органічному землеробстві напрацьовується з досвідом. Складність в тому, що універсальних рецептів немає. Але якщо філософія здорового способу життя, екологічного ставлення до навколишнього середовища вам близька, то, незважаючи на всі складності, варто розглянути цей шлях роботи на землі.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку