Назад / /
Як зберігати моркву фото-0

Як зберігати моркву

Морква найбільше часто вирощують на дачах, при цьому не завжди вдається зберегти плоди протягом зими. Найчастіші проблеми при зберіганні: овоч загниває або висихає, пускає паростки, внаслідок чого м'якоть стає несмачною.

На смакові якості та зовнішній вигляд впливає багато факторів. Розглянемо більш докладно кожен аспект, а також способи, як правильно зберегти моркву на зиму.


Фактори, що впливають на лежкість коренеплоду


morkva1-min.jpg


Для тривалого зберігання підходять сорти середнього та пізнього терміну дозрівання. При виборі сорту враховують регіон вирощування. Найбільш популярні сорти:

· Моната;

· Нантейська;

· Розаль;

· Шанс;

· Шантані;

· Канада;

· Арго та ін.

Важливо виконувати збирання врожаю після повного дозрівання коренеплодів. Недозрілі овочі не лише несмачні, а й не підлягають довгому зберіганню.

Щоб зберігання моркви не розчарувало, посадку виконують на ділянку з нейтральним або слабокислим ґрунтом. При вирощуванні необхідно виконувати полив так, щоб волога проникала в грунт на глибину 15-20 см.

Після збирання врожаю плоди треба підготувати до наступного зберігання:

· Обрізають бадилля.

· Залишайте на свіжому повітрі під навісом на кілька днів.

·  Потім коренеплоди охолоджують протягом тижня при температурі 15 градусів.

Зберегти моркву невеликого розміру досить складно. Щоб не втрачати врожай, дрібну моркву очищають, натирають на тертці або за допомогою кухонного комбайна і заморожують у поліетиленових пакетах або пластикових контейнерах. Після розморожування морква повністю зберігає смакові якості та харчову цінність.


Найбільш популярні способи збереження моркви


morkva2-min.jpg


Після попередньої підготовки великі плоди відправляють на зберігання у льох, підвал, балкон. Ідеальні умови зберігання, це:

· температура від 0 до +2 градусів;

·  вологість 90-95%;

·  наявність вентиляції.

Крім цього, перед закладкою овочів, підвальне приміщення або льох необхідно продезінфікувати. Це можна зробити за допомогою сірчаної шашки, якою обкурюють приміщення.

При розміщенні моркви в льоху, поруч не варто встановлювати ящики з яблуками, бочки з квашеною капустою та іншими соліннями.

Однак, маючи навіть дуже хороший льох, не завжди вдається підтримувати значення температури та вологості. Дотримуючись нескладних рекомендацій, моркву можна зберегти у льоху, підвалі та навіть у міській квартирі (на застеленому балконі або в холодильнику). Відповідаючи на запитання: як можна зберегти моркву на зиму незалежно від температури чи рівня вологості – існує кілька способів, що дозволяють зберегти смакові та зовнішні якості.


В піску


Суглинистий пісок перешкоджає випаровуванню вологи і запобігає гниттю, коренеплоди залишаються соковитими та щільними протягом усього періоду зберігання. При закладці плодів на зберігання їх викладають шарами, стежачи, щоб вони не торкалися одне одного. При необхідності поверхню піску можна зволожувати.


morkva3-min.jpg


В тирсі


Не менш ефективний спосіб, як зберігати моркву щоб не в'яла - це використовувати тирсу хвойних дерев. За рахунок фінтоцидів, що знаходяться в деревині, запобігають процесам гниття і розповсюдженню бактерій. Коренеплоди укладають у ящики шарами, пересипаючи кожен тирсою.

Після закінчення зберігання тирси можна використовувати для мульчування або створення компосту. Використовувати кілька разів одну тирсу не рекомендується.


У пакетах


Пакети із щільного поліетилену підходять для зберігання моркви як у льоху, так і в холодильнику. Якщо плодів трохи їх можна загорнути в газету, або покласти в паперові пакети та помістити в овочевий відсік холодильника. Папір не перешкоджає проникненню повітря та зберігає вологість.

Якщо ви не знаєте, як зберігати моркву у квартирі, використовуйте поліетилен або паперові пакети та картонні коробки, а організувати зберігання можна на балконі. Якщо передбачаються сильні морози, то ємність з коренеплодами накривають щільною тканиною або використовують, як утеплювач пінопласт.


morkva5-min.jpg


Деяким людям організація зберігання моркви в піску або тирсі може здатися надто трудомісткою, проте цей спосіб дозволить зберегти плоди протягом 8-12 місяців. У поліетиленових та паперових пакетах овочі зберігаються протягом 4 місяців.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку