Користь хурми
Яскраво-помаранчевий фрукт неодмінно підніме настрій, зарядить позитивом. Хороший він не тільки зовні, але і всередині: благородний солодкий смак хурми можна порівняти хіба що з фініком.
Плоди корисні навіть під час дієти – всього 70 ккал на 100 г оранжевого фрукта. У його складі безліч корисних речовин – вітамінів, мінералів, органічних кислот, харчових волокон, дубильних речовин. Є в хурмі калій, магній, йод, мідь, залізо та інші елементи.
Солодкий фрукт має ряд властивостей:
Хурма не дарма заслужила гідне місце в Східній медицині. Її склад і властивості здатні надати загальнозміцнюючу дію на організм. Антиоксиданти, що входять до складу фрукта, сприяють оновленню клітин в тканинах.
Хурма здатна знімати біль і запалення, сприяє загоєнню ран, знезаражує порожнину рота при вживанні.
Надає фрукт вплив і на нервову систему. Він має заспокійливу дію, усуває безсоння, сприяє підвищенню якості сну. Люди, що вживають хурму, менше дратуються і рідше турбуються. Фрукт також підвищує працездатність мозку, покращує пам'ять і увагу.
Плоди сприяють виведенню з організму радіоактивних, канцерогенних і отруйних речовин, очищають ЖКТ від шлаків.
Завдяки наявності йоду хурма нормалізує діяльність щитовидної залози, що покращує роботу інших органів. Плоди стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту, мають обволікаючу властивість. А завдяки великій кількості харчових волокон стимулюється робота кишечника.
Що входить до складу плодів лютеїн благотворно діє на органи зору, покращує їх роботу. Калій же стимулює роботу серцевого м'яза, вбереже від порушень роботи серцево-судинної системи.
Хурму використовують в косметології, покращуючи кашкою з фрукта стан шкіри і волосся. Що входить до складу плодів лікопін захищає шкірні покриви від шкідливого впливу ультрафіолету.
Фрукт має протипоказання:
Не слід зловживати плодами, адже навіть найкорисніший продукт хороший в міру.
Як заготовити хурму
Насолоджуватися свіжим фруктом можна протягом довгого часу. Щільна шкірка і м'ясиста текстура хурми сприяють довгому зберіганню. При температурі, близькій до 0 градусів, недоспевшіе плоди будуть зберігатися до 3 місяців.
Якщо ж фрукти вже стиглі, м'які, то терміни істотно скорочуються: всього до 7-10 днів. Дозрілі плоди можна використовувати для заготовок – соків і варення.
Однак максимально зберігає всю користь сушена, в'ялена і заморожена хурма:
Заготовлену на зиму хурму можна вживати замість ласощів, подавати до основних страв і десертів.
Хурма – яскравий, корисний фрукт, який без зусиль можна виростити на дачній ділянці. Дерева добре ростуть на відкритих, сонячних місцях, потребують поливу і обрізці, радують щорічним урожаєм неймовірно смачних плодів.
Топ 10 продажів 2024
Купують зараз
Підпишіться на нас
Знижка на перше замовлення!
Ви успішно підписалися!
Підпишіться на Email розсилку від нас і Ви будете в курсі всіх садових новин і отримаєте промокод на знижку на Ваше замовлення!
Ви успішно підписалися!