Назад / /
Все про стратифікацію насіння в домашніх умовах фото-0

Все про стратифікацію насіння в домашніх умовах

Багато городників не можуть дочекатися весни, щоб нарешті поринути у вирощування культур. У результаті біжать у магазини та купують пачки насіння з яскравими зображеннями овочів, зелені.

Як відомо, для початку потрібно зробити розсаду - посадити насіння в невеликі контейнери, накривши його потім плівкою. Таким чином, створюються сприятливі умови для появи перших сходів. Але минає час, а сіянці не з'являються… Чому так відбувається?

Дослідні городники знають, що деякому насінню потрібно допомогти, щоб процес їх проростання був швидким. Можна, звичайно, відразу купити розсаду, але не варто боятися такого процесу, як стратифікація насіння.

Для чого потрібна стратифікація?

Є рослини, у яких насіння після їх збирання знаходяться буквально на стадії глибокого сну. І щоб вони проросли, їм потрібен справжній шок - від своєрідного стресу вони прокинуться і почнуть випускати паросток.

Саме такий шоковий процес відбувається у природі. У рослини дозрівають насіння, потім вони потрапляють у землю. Цілу осінь вони мокнуть, а взимку добре промерзають. Навесні від снігу, що тане, знову намокають у вологій землі і набухають - завдяки цьому вони і починають проростати, коли погода і температура повітря навколишнього середовища стають сприятливими для цього.

Саме тому і необхідно повторити всі ці етапи, підготувати насіння з пачки, щоб вони обов'язково перетворилися на міцні та здорові сіянці.

Отже, стратифікація - це заходи, спрямовані на пробудження насіння. Для цього їх потрібно помістити у зволожений матеріал і залишити за певної температури на якийсь час. У кожної культури ці терміни бувають різними – від кількох днів до року, або навіть кількох років.

Насіння, яке пройшло особливу обробку, не тільки добре і дружно сходить, але й значно прискориться цей процес. Є деякі рослини, насіння яких обов'язково потрібно пройти цю процедуру підготовки перед посадкою.

Процедура підготовки посадкового матеріалу: як правильно стратифікувати насіння? Спочатку потрібно знати, як проводити обробку посадкового матеріалу різних культур. Адже для деяких потрібний холод, а для інших – тепло.

Отже, стратифікація насіння в домашніх умовах проводиться таким чином для різних видів рослин:

  • многолітники повинні пройти холодний спосіб стратифікації. Для цього їх потрібно приблизно на півроку помістити в умови з температурою близько +5С та з вологістю повітря близько 70%;
  • якщо ви хочете посадити овочі, насіння потребує теплової обробки. Їх потрібно просто помістити в ємність із водою з температурою близько +25С приблизно на кілька днів. Після цього вони швидко зійдуть і їх можна пересаджувати в землю;
  • є культури, у яких дуже щільна шкірка у насіння. У разі стратифікувати насіння потрібно комбінованим способом. Для початку їх потрібно приблизно чотири місяці протримати при температурі +20С, а потім помістити в холод - у температуру до +5С. Таким чином обробляють насіння абрикоса, тиса, калини;
  • найпроблемнішими є насіння такої квітки, як півонія, а тому їм потрібна тривала і досить складна підготовка. У разі застосовується ступінчаста процедура. Потрібно кілька разів змінювати температурні режими.

Стратифікація буває також вологою та сухою. У першому випадку насіння потрібно помістити у вологу - це може бути мох, і навіть просто зволожена марля. Після цього потрібно все обернути щільно пакетом і прибрати в холодильник або льох.

Сухий спосіб більш простий. Посадковий матеріал на кілька годин потрібно замочити у слабкому розчині марганцю для знезараження. Після цього їх добре промивають, ретельно просушують, загортають у плівку та прибирають зберігатися в холодильник до сезону посадки.

Кожен зможе стратифікувати насіння будинку

Стратифікувати насіння може кожен, тому що у всіх є холодильник, який і гратиме роль холодної землі в зимовий період.

Насіння потрібно спочатку підготувати, а потім помістити в ємність з вологим піском, і присипати їх зверху цим ним же. Після цього всі поміщають у пакет і щільно зав'язують. У холодильнику температура повинна опускатися нижче 0С, оскільки насіння просто загинуть.

Є прості правила, як це має відбуватися:

  • перед тим, як відправити насіння в холод, їх потрібно обов'язково замочити на деякий час у марганцівці. Для цього також підійде фунгіцид;
  • кожну ємність потрібно підписати, щоб потім не заплутатися у видах рослин;
  • найкраще не брати великі ємності, оскільки насіння з різних причин може псуватися. І якщо пропаде одна невелика партія, всі інші будуть цілими;
  • У холодильнику дуже важливо стежити за вологістю піску. Не можна допускати, щоб він був занадто перезволоженим, або пересихати.

Після того, як насіння, яке пройшло складну підготовку, починає прокльовуватися, краще відразу його посадити в землю. Якщо цього не зробити вчасно, сіянці врешті-решт витягнуться і будуть дуже слабкими.

Топ 10 продажів 2023

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку