Назад / /
Догляд за смородиною після збирання врожаю фото-0

Догляд за смородиною після збирання врожаю

Літо - прекрасна пора, коли на городі та в саду можна виростити величезну кількість корисних фруктів, овочів та ягід. Але після плодоношення дуже важливо забезпечити рослинам гарний догляд, щоб урожай наступного року також порадував.

Після плодоношення догляд за смородиною має бути правильним. Головною метою городника буде підготовка чагарника до нового сезону саме влітку – у період із липня до серпня. Але варто пам'ятати, що це не час для підготовки смородини до зими – з середини до кінця літа у куща починають формуватись нові квіткові бруньки для наступного року. Якщо ви тільки плануєте висаджувати культури, саджанці смородини потребують практично такого ж догляду.

Догляд за смородиною після збирання врожаю: основні етапи

Після того, як кущ перестає плодоносити, потрібно після догляду за смородиною провести такі заходи, щоб культура змогла в достатній кількості накопичити корисні речовини, необхідні для нормальної зимівлі.

Першим етапом буде саме оновлення куща. Обрізка смородини після збирання врожаю включає такі етапи:

  • кущ смородини буде виглядати трохи обшарпаним, коли ви зберете всі ягоди з нього - рослина виснажена, а також у нього сильно загущені гілки;
  • обрізати потрібно найнижчі гілки, оскільки листя смородини не повинні торкатися ґрунту, щоб не підхопити грибок, який швидко пошириться по всій рослині;
  • часто на верхніх пагонах часто живе попелиця - це можна помітити по здутому листю, на якому можна помітити характерні плями. Це відбувається через те, що садівники в період плодоношення або взагалі нічим не обробляють кущі від шкідників чи хвороб, або використовують органіку. Але остання не може повною мірою впоратися із проблемою. Саме тому після збирання врожаю можна молоді пагони обрізати приблизно на п'ятнадцять див. Це можна зробити навіть у тому випадку, якщо ваша культура цілком здорова;
Догляд за смородиною після збирання врожаю
  • якщо на кущах є пошкоджені гілки, їх теж потрібно обов'язково обрізати, тому що на них ягід точно не буде, але можуть виникнути захворювання або шкідники;
  • прибрати потрібно і вже застарілі гілки - вони темніші. Насамперед потрібно обрізати ті, у яких зовсім маленький приріст – не більше 20 см;
  • у чорної смородини потрібно обрізати старі гілки, яким понад чотири роки, а у червоної - 7-річні гілки.

Якщо після обрізки у вас є здорові та міцні гілки, їх можна використовувати для подальшого розмноження культури - живці можна просто проростити, а потім посадити на новому місці на своїй ділянці. Також не потрібно викидати і здорове листя - вони підійдуть для вітамінного чаю, а ще їх можна додавати в маринади і соління.

Смородина: догляд після збирання врожаю. Основні підживлення

Це перші заходи, які потрібно проводити одразу після збирання всіх ягід. Після того, як гілки будуть обрізані, необхідно обов'язково обробити рослини від шкідників та хвороб:

  1. У продажу є спеціальні комплексні засоби, за допомогою яких за один раз можна провести профілактичні заходи від хвороб, і знищити комах-шкідників, а також грибки;
  2. Якщо ж ви ні в якій мірі не приймаєте хімію, можна знайти хороші способи і з використанням органіки - у продажу є такі склади. Але при цьому обробляти кущі доведеться не один раз, а кілька, щоб досягти потрібного результату;
  3. Обробляти листя будь-яким препаратом потрібно з обох боків. При цьому вибирайте безвітряний день - обробку проводити можна рано-вранці, або після того, як сонце сяде.

Сьогодні є величезна кількість сортів смородини, які вже мають високу стійкість до шкідників та хвороб. За такою культурою набагато простіше доглядати і отримати багаті врожаї зможе навіть городник-початківець.

Догляд за смородиною після збирання врожаю

Чим підгодувати смородину після збирання врожаю і чи потрібно це робити?

Будь-яка рослина в цей період буде максимально виснаженою на вміст корисних речовин. А останні вкрай важливі для того, щоб восени кущі нормального підготувалися до майбутніх морозів, а потім були готові до нового сезону навесні.

Удобрення смородини після збирання врожаю має багато особливостей саме для даної культури. Кожен садівник повинен дотримуватись таких простих рекомендацій:

  • обов'язково потрібно внести підживлення з фосфором, який у цей період для смородини важливіший, ніж калій. Про калій теж не слід забувати;
  • не варто вносити добрива з хлором - цей компонент смородина не любить, особливо червона;
  • в якості добрив найбільше підійде деревна зола. Вам потрібно зробити суміш з однієї порції суперфосфату та однієї порції сірчанокислого калію - їх треба додати у двісті грамів деревної золи. Достатньо буде по одній великій ложці кожного компонента. Якщо у вас немає золи, просто можна взяти подвійну дозу суперфосфату. Після цього отриману суміш потрібно розчинити в десяти літрах води, якого буде достатньо поливу одного куща.
  • Вносити добрива можна лише у вологий ґрунт; Ще один хороший засіб для добрива смородини - це монокалійфосфат. Вам знадобиться лише одна столова ложка на десять літрів води.
Догляд за смородиною після збирання врожаю

Слід зазначити, що навіть після збирання врожаю не варто залишати кущі смородини без поливу. Саме завдяки воді кущі зможуть зав'язати нові бруньки, які наступного сезону дадуть нові ягоди і нові паростки. Якщо погода стоїть посушливою, поливати потрібно дорослий кущ чорної смородини приблизно трьома відрами води раз на три тижні.

У сортів смородини червоного типу коренева система йде глибше в землю, а тому немає необхідності її поливати найчастіше один раз на місяць. Після поливу обов'язково потрібно розпушити землю та покрити шаром мульчі. Розпушування при цьому обов'язково, тому що комахою в такому пухкому грунті буде дуже складно влаштувати на зимівлю.

У мульчі часто встигають завестися різного роду комахи-шкідники, тому перед настанням морозів цей шар потрібно акуратно прибрати разом з паразитами і знищити. На зиму достатньо створити нову мульчу - товщу, щоб коріння у рослини не промерзло взимку. Коли погода стабілізується, можна додатково обв'язати кущі мотузкою і накрити мішковиною - так вони точно не зашкодять.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку