Назад / /
Томати-гноми. Все про карликових сортах і їх вирощуванні у відкритому грунті фото-0

Томати-гноми. Все про карликових сортах і їх вирощуванні у відкритому грунті

Особливості томатів-гномів

Карликові томати – особливий напрямок в селекції. Вони можуть бути до 40 см, відрізняються дрібними плодами, слабкою врожайністю. Однак це опис не підходить для томатів-гномів.

Їх легко впізнати за ознаками:

  • раннє плодоношення – настає вже через 3-4 місяці з сходів;
  • врожайність - від 3 кг з кожного куща;
  • компактний кущ з міцним, міцним стеблом;
  • висота варіюється від 0,4 до 1,4 м;
  • листя забарвлена ​​в темно-зелені відтінки, грустоморщіністая, схожа з листям картоплі;
  • плоди різних форм, кольорів і розмірів;
  • смакові якості гномів відмінні – насичений аромат, солодкий смак з легкою кислинкою;
  • стійкість до несприятливих умов вирощування;
  • невимогливість до Пасинкування;
  • імунітет до поширених захворювань.

Томати-гноми не займають багато місця, їх можна висаджувати більш щільно – всього через 40 см. Вони не бояться весняної прохолоди і літньої спеки, добре ростуть на будь-яких типах грунтів.

В грунті гноми виростуть компактніше, в теплиці їх висота може бути на 30-40 см більше.

Цими карликовими томатами можна прикрасити клумби, висадити уздовж доріжок. Ростуть вони і на підвіконнях, балконах, патіо. Плоди з'являються без перерв з червня по вересень, тому кущі виглядають декоративно весь сезон.

Сорти томатів-гномів

Селекційні роботи над томатами-гномами почалися зовсім недавно, тому список виведених сортів досить обмежений. Всього налічують близько 100 сортів компактних томатів.

Томати-гноми. Все про карликових сортах і їх вирощуванні у відкритому грунті фото-1

Найпопулярнішими вважаються гноми:

  • Літній світанок – великоплідний урожайний сорт середнього терміни дозрівання. Плоди яскраво-жовті, плескаті, дуже солодкі, з рожевим рум'янцем, масою близько 200 г.
  • Арктична троянда – ранньостиглий сорт з неймовірно смачними малиново-рожевими плодами масою близько 150 г. Його перевага – висока стійкість до фітофтори.
  • Солодка Сью – карликовий (близько 0,6 м) новий сорт з жовтими   плодами. Вони відрізняються неймовірним смаком і ароматом, їх маса в середньому становить 100-150 г.
  • Шоколадна блискавка – досить високий (до 1 м) середньостиглий сорт з великими плодами незвичайного забарвлення. Їх цегляно-червоний відтінок з золотистими і зеленими смужками робить помідори дуже привабливими.
  • Бій з тінню – запам'ятовуються плоди фіолетово-червоного кольору з зеленими і золотими штрихами мають витягнуту форму. Їх маса становить близько 90 м Рослина міцна, до 0,8 м заввишки.
  • Сяюча краса – компактні рослини до 1 м заввишки дають множинні м'ясисті, плоскі плоди оранжевого кольору. Маса помідора варіюється від 120 до 200 г.

Будь-який з сортів стане чудовою прикрасою для дачної ділянки. Насичений смак плодів стане еталоном при виборі наступних сортів і гібридів для вирощування.

Вирощування томатів-гномів

Посадка насіння томатів-гномів нічим не відрізняється від звичних сортів. Вони також вимагають протруювання, замочування, проростають в ті ж терміни.

З появою пари справжніх листків можна распикировать сіянці в ящики за схемою 7х7 см або в горщики об'ємом не менше 025 мл.

Відмінність томатів-гномів від інших сортів з'являється вже на етапі розсади. Ці карлики мені не витягуються, залишаються міцними і гармонійно розвиненими – їх міжвузля короткі, обліствленіе хороше.

Висівають їх приблизно за 2 місяці до висадки в грунт. Якщо посадка на постійне місце запланована на травень, то сіють насіння в березні. За цей час сіянці зміцніють, наростять хорошу кореневу, будуть готові до цвітіння і плодоношення.

Томати-гноми. Все про карликових сортах і їх вирощуванні у відкритому грунті фото-2

Догляд за томатами-гномами простий:

  • Полив. Рослини добре переносять недолік вологи, тривалі посухи. Однак це не означає, що поливати їх зовсім не потрібно. Своєчасні поливи неодмінно позначаться на врожайності. Плоди будуть більшими і соковитіше.
  • Підживлення. Томати-карлики, як і інші сорти, потребують додаткового харчування. Їх обприскують рідкими складами по листу або поливають під корінь, чергують органічні добрива з мінеральними.
  • Пасинкування. Томати-гноми добре ростуть без « втручання » в природне зростання. Розгалуження достатню для високих врожаїв, але зелень не відтягує харчування на себе. Можна видаляти всихають або пожовклу листя для підтримки декоративності і здоров'я рослин.
  • Підв'язка. Незважаючи на чималий зростання, томати-гноми добре ростуть без опори. Їх міцні, потужні стебла надійно утримують рослини навіть в період нарощування плодів.

Томати-гноми ідеально підходять для вирощування на вулиці. Вони не бояться фітофторозу та інших напастей. Карлики порадують гідним урожаєм, незважаючи на брак вологи, палюче сонце. Яскравий, що запам'ятовується смак, незвичайне забарвлення плодів сподобаються навіть самим прискіпливим садівникам.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку