Назад / /
Картопля виросла потворною: основні помилки фото-0

Картопля виросла потворною: основні помилки

Ціни на свіжі овочі та фрукти зростають щороку. Стало вигідніше вирощувати плоди самостійно, ніж купувати їх на ринку. Звичайно, апельсини та банани виростити на власній ділянці проблематично, а от морква, кабачки, помідори і навіть картопля культивуються і в регіонах з прохолодним кліматом.

Викопуючи врожай картоплі, можна виявити, що багато бульб мають потворну форму, наліт або дрібні отвори. Такі плоди складно чистити, більшість відразу вирушає в компост, тому що зберігатися вони явно не будуть всю зиму.


kartof1-min.jpg


Чому картопля виростає потворною, з отворами та нальотом


1. Грунт занадто важкий, щільний. У щільний ґрунт важко проникає повітря, самі бульби не мають можливості нормально розвиватися. Волога зовсім не потрапляє в землю або надовго затримується в ній. В результаті ґрунт постійно мокрий або, навпаки, пересушений.

2. Земля кисла. Легка підкисленість картоплі не страшна, але якщо грунт має високу кислотність, урожай не порадує великими рівними плодами.

3. Полив не проводився протягом літа. Хоча картопля і є невибагливою культурою, поливати посадки потрібно раз на 2-3 тижні. Особливо, якщо ґрунт погано вбирає воду, швидко пересихає. Нестача вологи провокує появу химерних форм, гальмує зростання бульб.

4. Рослини уражені нематодою або дротяником. При викопуванні може виявитися, що плоди поцятковані дрібними ходами, покрилися плямами або стали трухлявими. Зазвичай виявляється проблема саме під час збирання врожаю, коли вже пізно вживати якихось заходів.

5. Перед посадкою овочів в землю було внесено свіжий гній. Це завжди призводить до того, що бульби стають потворними, покриваються паршою. Щоб такого не відбувалося, потрібно використовувати перегній чи компост для добрива. Свіжий гній можна вносити восени під час перекопування, щоб він переробився грунтовими мікроорганізмами.

 

Щоб не втратити врожай картоплі, слід заздалегідь вжити заходів щодо покращення ґрунту, позбавлення від шкідників, а також доглядати посадки під час розвитку належним чином.


kartof5-min.jpg

 

Що робити, щоб картопля не виросла потворною

 

1. Не допускати, щоб город заростав бур'яном, особливо злаками, в яких живе дротяник. Усю зайву рослинність прибирати у міру появи.

2. Використовувати протруєний посадковий матеріал.

3. Вносити розкислювач, якщо земля кисла.

4. Вносити розпушувач, якщо ґрунт важкий.

5. При посадці в кожну лунку додавати золу, лушпиння цибулі.

6. Поливати грядки у разі тривалої відсутності дощів.


kartof3-min.jpg


Грядка для посадки картоплі повинна розташовуватись на сонячному місці, не в низині. Після появи сходів посадки потрібно рясно полити.

Топ 10 продажів 2024

Купують зараз

Ви успішно підписалися!

Код на знижку